La revista El Culturista

Editorial nº 32:

Cervell

Probablement uns dels òrgans més estudiats, i des de més disciplines, és el cervell. Des de la filosofia, la psicologia, la biologia, l’art, la psicoanàlisi o la neurociència, partint d’un angle molt concret d’investigació i coneixement, cadascuna ha donat les seves respostes, Tot i això segueix sent un territori força desconegut i amb moltes llacunes per descobrir. El filòsof posarà en dubte que tot el que percep el teu cervell existeixi; el psicoanalista et parlarà de la fase anal i oral; la biologia, de connexions neuronals, i el neuropsicòleg, del sentit comú. I si costa d’entendre com funciona el nostre cervell adult, imagineu com n’és de difícil arribar a entendre el de l’infant.

Hem buscat algú per parlar-ne, l’Álvaro Bilbao, expert en la matèria. Amb uns quants llibres a l’esquena i anys d’investigació confirma que efectivament el cervell d’un infant no és com el de l’adult i perquè la relació entre l’un i l’altre funcioni s’ha d’entendre aquesta diferència funcional i insisteix que sempre s’ha d’apostar… ai… pel sentit comú…

La casualitat ha volgut que justament coincidint amb aquest número L’Auditori estreni un concert familiar inspirat en John Cage, que va saber jugar molt bé amb la música i el cervell, aportant nous sons, nous instruments i un canvi de paradigma en el panorama musical. Quan l’acusaven d’enganyar el públic deia que a qui realment s’enganya és a la ment no a l’oïda, aquesta no jutja, no n’espera res. Són les idees preconcebudes, els condicionants culturals de la nostra ment els que se senten decebuts. I aquest és el gran tema, què hi ha dins del nostre cervell que hagi estat après culturalment i quina part li és intrínseca. Podeu aprofitar aquest número per reflexionar-hi, ja ens fareu arribar les vostres conclusions.

 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!