La revista El Culturista

Editorial núm. 48:

Malson

No hi ha cap adult ni cap infant que no somiï i que no tingui malsons: monstres que apareixen en llocs inesperats, perdre les dents, intentar cridar i no tenir veu… Els somnis ens modifiquen la realitat (i viceversa), tenen un efecte directe en la manera com ens llevem i enfoquem el dia. Amb l’edat van canviant, però les referències a la nostra infantesa no desapareixen. Freud explicava que en els somnis dels adults emergeixen impressions de la infància que la nostra memòria (desperta) no recorda, i és difícil detectar i classificar quines són aquestes imatges i referències. Segur que alguna vegada l’escenari en què es desenvolupa el vostre somni és casa els pares o l’entorn on havíeu viscut de petits.

Els somnis i els malsons han estat un motor creatiu molt potent per a totes les disciplines artístiques i en totes les èpoques: el surrealisme n’és un clar exemple. S’explica que Dalí dormia amb una cullereta a la mà com a alarma per poder transcriure el que somiava. En aquest número hem tingut la sort de poder entrevistar Neil Gaiman, tot just ara que s’ha estrenat l’adaptació audiovisual de Sandman. Ell també es nodreix dels somnis (els seus i els dels seus fills) per a la creació literària. S’ha d’insistir i reivindicar més el poder que té el món oníric per despertar la creativitat, fer-nos créixer i guanyar autonomia.

Des de fa alguns anys proliferen els llibres infantils en què els adults (pares, mares, avis i àvies, etc.) rescaten les criatures dels monstres i els malsons i acaben convertint-se en suposades guies per fer-hi front. Revisem una mica com s’enfocava la infantesa i els seus problemes en alguns clàssics recents i veurem infants més empoderats, com el protagonista d’Un malson al meu armari. Mayer ens presenta un nen absolutament sol a l’habitació, amb les seves pors i temors, i és ell mateix qui troba la solució. Quan els infants acampen allunyats de la vida adulta, afloren les millors ocurrències. Potser que reivindiquem més els monstres, doncs!

Pareu atenció a aquest número perquè probablement arriben els mesos de més activitat cultural per a la família: festivals, estrenes, cicles temàtics, etc. Nosaltres, amb molta alegria, recuperem el Festival Culturista el 19 i 20 de novembre a la Nau Bostik. No hi falteu!

Pi

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!