L’agost, el mes de vacances per antonomàsia, ja no és el que era a la ciutat. Ja fa molts anys, de fet, que Barcelona ha deixat de buidar-se els mesos d’estiu. I això s’ha traduït no sols amb el fet que molts espais culturals mantinguin les portes obertes, sinó que fins i tot ofereixin programacions i propostes pròpies per a aquesta època de l’any.
Resumint: si no us heu de moure de la ciutat o si encara us queden dies per sortir-ne, no cal que us amoïneu perquè d’opcions culturistes en família, en teniu unes quantes als principals museus i centres culturals de la ciutat.
CaixaForum
CaixaForum proposa a les famílies un pla complet per gaudir de les tardes d’estiu. A més de les activitats habituals, s’han programat packs familiars que inclouen visites a les exposicions Luxe, Construint nous mons i Pintura: un repte permanent, a més de projeccions del cicle Petits Cinèfils.
Entremig, també es pot passar pel taller semiconduït obert de Personatges en escena.
Fundació Joan Miró
Més amunt a la muntanya de Montjuïc hi ha la Fundació Joan Miró, que tampoc tanca a l’agost. Com sempre, per facilitar la visita en família s’ofereix material didàctic amb el qual es pot visitar la col·lecció Joan Miró, que també es pot descobrir a través de visites comentades periòdiques. I algun diumenge, amb El Globus Vermell, hi ha visita comentada gratuïta a l’emblemàtic edifici de Josep Lluís Sert que acull la fundació.
De cara als primers dies de setembre cal destacar el taller d’arquitectura La ciutat imaginada (4 de setembre) i A petita escala (6 de setembre).
Per cert, a la web de la fundació també trobareu el Barcelona MiróTour, una proposta de passejada per la Barcelona de Miró que mostra el seu compromís amb la ciutat i la voluntat ferma que l’art s’integri de manera natural en la quotidianitat de les persones.
Museu de Ciències Naturals
La programació estiuenca del Museu Blau inclou Natura de prop, una observació d’elements naturals amb instruments òptics per als més curiosos; Pangeica Som Natura, l’àrea per descobrir històries sobre diversitat natural, i Niu de ciència, l’espai d’autodescoberta del centre.
Museu Picasso
El cèntric museu dedicat a Pablo Picasso manté a l’estiu les seves activitats familiars cada darrer dissabte del mes. En el cas de l’agost, la proposta és un safari fotogràfic (en anglès) per portar la fotografia una mica més enllà de les selfies. La proposta està vinculada a l’exposció Picasso, la mirada del fotògraf.
Arts Santa Mònica
La nostra col·laboradora Marta Rosell Chust va visitar al centre cultural del capdavall de la Rambla l’exposició col·lectiva Un món paral·lel, comissariada per Joan Fontcuberta, i n’ha elaborat un podcast culturista per descobrir-ne tots els aspectes interessants per recórrer-la en família. El podeu escoltar a la secció Què estem mirant.
CosmoCaixa
L’antic Museu de la Ciència de Barcelona és, sens dubte, un dels espais familiars més actius tot l’any. I això es demostra també a l’estiu, en què podem experimentar amb les matemàtiques gràcies al Lab Math i l’exposició Art matemàtic; experimentar i innovar amb l’espai Creactivity; visitar l’exposició Miralls (amb taller i visita dinamitzada inclosos); seguir la visita guiada de l’exposició Sabres i mastodonts: la megafauna del miocè, o endinsar-nos en la sala Univers, la nova exposició permanent de CosmoCaixa per descobrir-hi el cosmos i la seva evolució, des del Big Bang fins ara.
Museu Nacional d’Art de Catalunya
El MNAC tampoc descansa a l’estiu. A més de les propostes familiars autònomes, com el joc Els enigmes del Museu Nacional i Una mà de contes del Museu Nacional, al juliol i al setembre s’han programat sota demanda una llarga llista de tallers familiars per a grups: So i color, Històries en relleu, Retrat i autoretrat, El Ball del Bestiari i Dansa de Fades i Follets.
Més enllà d’això, us recomanem l’exposició temporal El Víbora. Comix contracultural, en ocasió dels quaranta anys de la publicació del primer número d’aquesta mítica revista que va marcar moltes generacions de les dècades del 1980 i del 1990.
MACBA
De les exposicions actualment vigents al MACBA, la nostra col·laboradora Marta Rosell Chust va visitar la de Christian Marclay. Composicions (fins al 24 de setembre), i en va fer un podcast per poder-la preparar i després visitar en família.
Ah! Tots els visitants són convidats a escriure notes, dibuixos o grafitis damunt un enorme pentagrama en una pissarra a escala arquitectònica. Aquesta singular partitura del mateix Christian Marclay, anomenada Chalkboard, que posteriorment serà interpretada per músics!
CCCB
També fins al 24 de setembre, al veí CCCB, hi ha la gran exposició temporal Quàntica, que vol aportar claus per entendre els principis de la física quàntica per mitjà del treball creatiu conjunt de científics i artistes. El 19 de juliol també s’hi va inaugurar Feminismes!, que posa de manifest el diàleg, les continuïtats i les ruptures entre el feminisme radical dels anys 1970 i els actuals. Hi ha visites comentades regulars a totes dues exposicions.
I encara una novetat d’aquesta temporada: el CCCB obre periòdicament al públic la Sala Mirador, l’espai més emblemàtic del centre, situada a la cinquena planta.
El Born Centre de Cultura i Memòria
Moltes vegades l’estiu ens serveix per descobrir ciutats i racons de tot el món. Però també pot ser una bona època per descobrir el passat de la nostra ciutat. Per això tenim el Born CCM, on hi ha visites periòdiques al jaciment i exposició permanent, algun taller familiar i, aquest estiu, les originals visites nocturnes… amb música d’època i tot!
Museu d’Arqueologia de Catalunya
Si voleu continuar aprofundint la història del país, una visita al MAC és indispensable. En aquest cas, a més del joc autònom a la recerca del tresor amagat per descobrir lúdicament la col·lecció del museu, aquest agost també hi ha cada dissabte tallers de circ aprofitant les fabuloses instal·lacions d’aquest centre a la falda de Montjuïc: malabars, masses, pilotes, plats, diàbolo, cable, equilibris sobre corró, xanques…
Museu Marítim de Barcelona
I com que hi ha poques coses més representatives de l’estiu i les vacances que la mar, acabem la llista de recomanacions amb el Museu Marítim. Hi podem trobar l’exposició Dibuixant la mar, de Joan Jové, que des de la infantesa ha abordat una gran quantitat d’obres de diverses tècniques i estils. També s’hi pot admirar l’embarcació medieval Sorres X, un cop finalitzades les tasques de recuperació, conservació i museïtzació d’aquesta barca trobada a Castelldefels l’any 1990 i que data de la segona meitat del segle XIV. I podem submergir-nos en els grans temes que ens suggereixen 7 vaixells, 7 històries… amb recorregut autoguiat per a famílies i tot.