Que tothom se n’ha anat de vacances i vosaltres no? Molt millor! Penseu que teniu molts equipaments culturals a la ciutat al vostre abast per gaudir de les seves propostes… i climatització en les hores de màxima calor! Amb aquest propòsit, us deixem algunes de les exposicions que podeu trobar aquest estiu als museus i centres culturals de la ciutat, aptes per a ulls i ments de totes les edats.
Macba
Fins al 29 d’agost de 2018
Cada dimecres d’estiu, després de visitar una selecció d’obres de l’exposició Farsa i artifici, en un viatge de les coses micro a les macro, anirem introduint els vincles entre Alícia al país de les meravelles i l’artista per acabar reinterpretant escenes del conte amb el nostre cos.
CosmoCaixa
Fins a l’11 de setembre de 2018
Si us agraden els reptes i teniu debilitat pels jocs lògics i matemàtics, esteu d’enhorabona! A Cosmocaixa hi ha fins al setembre una escape room que posarà a prova la vostra capacitat deductiva i de raonament. L’objectiu del joc serà sortir de l’habitació sense despertar Fibonacci, el talentós matemàtic de l’edat mitjana, i per aconseguir-ho petits i grans haureu de compartir una sèrie de propostes i desafiaments on les matemàtiques, com passa a la vida quotidiana, seran l’eina necessària per seguir avançant.
CosmoCaixa
Fins a l’11 de setembre de 2018
Univers fosc (“Dark Universe”) és un programa de planetari a cúpula completa en 2D i desenvolupat per l’American Museum of Natural History. Mitjançant escenes detallades del Cosmos i representacions basades en dades reals d’alguns dels fenòmens astronòmics més importants, el programa explica com ha avançat el coneixement de l’Univers en els últims anys.
Robots. Els humans i les màquines
CosmoCaixa
Fins a l’11 de setembre de 2018
Aquesta exposició explica una història que va començar fa molt de temps. Des que els nostres avantpassats van fabricar les primeres eines lítiques, els humans hem anat desenvolupat màquines de tota mena que ens han permès dur a terme tasques abans impensables. Cada dia se’n fan visites guiades.
CaixaForum
Fins al 16 de setembre de 2018
Passejarem per l’interior d’una tomba faraònica i ens fixarem en les pintures de les parets per inspirar-nos en triar la roba i els atributs amb els quals vestirem el faraó. Aquest espai està dedicat a explorar i a experimentar amb els símbols de l’antic Egipte per aprendre a identificar-los i a entendre’n el significat. Amb visites familiars cada diumenge.
Museu de Ciències Naturals
Fins al 16 de setembre de 2018
Qui no ha viatjat al passat a través del flashback d’una olor? I tant que sí! perquè l’olfacte té un poder màgic que sovint passem per alt, ja que és capaç de fixar al nostre cervell una memòria evocativa i emocional com cap altre sentit pot fer-ho. Nasevo, l’home al qual ens referim, diu que olorar hauria de ser un aprenentatge emfatitzat des de l’escola i conscienciat pels pares, perquè els pares hauríem de fer olorar més als nostres fills.
Palau Robert
Fins al 24 de setembre de 2018
Per què és altament recomanable passar pel Palau Robert de Barcelona, abans de la diada de la Mercè? Perquè no podem deixar passar per alt l’exposició Per què? Carme Solé Vendrell, un completíssim i reeixit recorregut vital, com a artista i persona, de la veterana i reconeguda il·lustradora barcelonina Carme Solé Vendrell (1944). Un repàs del mig segle de trajectòria professional, amb tècniques, traços i formats en evolució constant, plasmada des del 1968 en vuit-cents llibres i àlbums d’autors com Pere Calders, Mercè Rodoreda, Miquel Martí i Pol, Salvador Espriu, Gabriel García Márquez… i també de propis, com dos dels seus contes més coneguts i personals: Jo les volia i La lluna d’en Joan.
Museu Picasso
Fins al 30 de setembre de 2018
Amb molts colors, Picasso pintava les viandes, la cuina, el plat a taula… Aquesta nova exposició del Museu Picasso de Barcelona repassa la relació intensa i colorista del pintor amb el menjar. Amb visita guiada familiar cada dissabte de juny i setembre.
Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar
Museu Marítim de Barcelona
Fins al 3 de març de 2019
Exposició sobre Antoni Benaiges, un mestre republicà de Mont-roig del Camp que seguia les tècniques pedagògiques de Célestin Freinet. La metodologia de treball consistia a editar a l’escola unes petites publicacions o ‘quaderns’ a partir dels dibuixos i els textos lliures que feien els nens i nenes, i que eren un reflex de la seva manera de viure i d’entendre el món. L’exposició retre homenatge a la comunitat de mestres de la República i al llibret que un dia, els infants d’una escola de Castella, van escriure tot imaginant-se el mar.
Museu Marítim de Barcelona
Fins al 31 de desembre de 2020
Utilitzant diferents vaixells com a grans protagonistes, es van desgranant set grans temes universals que formen els diferents àmbits de la mostra: el conflicte, el lleure, el descobriment del món, el transport de mercaderies, la pirateria, el viatge i el canvi tecnològic.
Gala Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol
Museu Nacional d’Art de Catalunya
Fins al 14 d’octubre de 2018
No, no és una altra exposició de Dalí. No és una altra retrospectiva del geni on podrem veure per enèsima vegada les seves excentricitats, ni les obres més desconegudes, ni un reconegut per la seva poc revisada obra primerenca. Ara el protagonisme és per a la Gala. I qui és la Gala? Molts la coneixen com l’artista sense obra. La gran dona de. Però què sabem realment d’ella? La Gala és musa, però també ombra, poder i enigma.
CaixaForum
Fins al 21 d’octubre de 2018
Els artistes d’aquesta exposició ens conviden a reflexionar sobre el món on vivim i, especialment, sobre els conflictes que ens envolten, utilitzant imatges o elements que simbolitzen aquests conflictes. Us proposem que seguiu els passos dels artistes i que il·lustreu una notícia amb una imatge simbòlica construïda amb elements diferents. Trieu una notícia, penseu quines idees principals se’n desprenen i experimenteu amb les imatges magnètiques que trobareu a la vostra disposició. Amb espai familiar.
Consulteu, també, la llista de museus i centres culturals familiars de Barcelona.