A l’escala de casa, al barri, a l’escola o a la feina, ens creuem habitualment amb les mateixes persones. Però massa sovint, si us hi atureu a pensar, en sabem ben poca cosa, de la majoria. Hi convivim, hi coexistim, però en desconeixem gairebé tot. Per ajudar-nos a conèixer els altres, especialment els qui han arribat a casa nostra des d’un altre país, hi ha iniciatives tan enlluernadores i brillants com Històries al cub, una proposta pedagògica sorgida dels alumnes de tercer d’ESO de l’Institut Barres i Ones de Badalona i que enguany arriba a la tercera edició.
Els alumnes d’aquest curs han seleccionat persones migrants del seu entorn (deu dones i set homes) i, a través de fotografies i d’entrevistes, s’han informat de la seva vida, dels seus viatges i de les seves emocions, “sobretot a partir d’uns objectes personals que formen part de la seva experiència migratòria, que són records, arrelament… vida”.
Històries al cub s’ha convertit en una exposició virtual a través de la web de l’institut, i també en una mostra real a la sala principal del Museu d’Història de la Immigració de Catalunya a Sant Adrià de Besòs, a poques parades de metro de Barcelona. En aquest últim cas podeu descobrir la història de la Bahija, en Michelle, la Qiaoyue Ye, en Said i la resta de protagonistes fins al 14 de juliol de 2018.