L’època de Nadal, amb els dies més curts i freds de l’any, és un bon moment per visitar els nombrosos museus i centres culturals de què disposa la ciutat de Barcelona. Per ajudar-vos en la tria, hem fet una selecció de les exposicions temporals més interessants per a famílies, organitzades per districtes:
CIUTAT VELLA
El Born Centre de Cultura i Memòria
En els vint-i-cinc anys de la mort del dibuixant Jaume Perich, el Born no se n’ha pogut estar, d’oferir una síntesi de la seva biografia i una selecció d’alguns dels seus treballs humorístics més més incisius i indòcils de la nostra societat durant el darrer terç del segle XX.
Perich (1941-1995). Humor amb ulls de gat: fins al 10 de gener del 2021
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
El CCCB té ara mateix una extraordinària exposició sobre l’artista sud-africà William Kentridge que també es pot visitar en família. A través de l’animació, el dibuix, el cinema, la música o el teatre, Kentridge ha construït una obra tentacular, que barreja tècniques i disciplines. Vinculada amb l’exposició hi ha la proposta col·laborativa a distància Bioscopi (fins al 23 de febrer de 2021).
William Kentridge. El que no està dibuixat: fins al 21 de febrer de 2021
MACBA
Aquest Nadal, el MACBA repassa la dècada del 1990 per redescobrir l’art d’acció expressat sovint en forma de performances d’aquell moment. I també ens proposen de seguir els passos d’una de les artistes més destacades dels anys 1970 fins ara a casa nostra: Fina Miralles.
Acció. Una història provisional dels 90: fins al 7 de febrer de 2021
Fina Miralles. Soc totes les que he sigut: fins al 5 d’abril de 2021
Museu de Cera de Barcelona
El 4 de desembre de 2020 ha tornat a obrir les portes, després d’una temporada de remodelació, el Museu de Cera de Barcelona, en un passatge al capdavall de la Rambla. Utilitzant noves tecnologies, figures i escenografies distribuïdes en una trentena de zones, els visitants poden gaudir d’un recorregut per una part de la nostra història i el nostre present.
Museu Frederic Marès
El Museu Marès és un singular museu de col·leccionista que conserva les col·leccions que va aplegar el seu fundador, l’escultor Frederic Marès (1893-1991). A més del tradicional i espectacular pessebre, que enguany recorda el paisatge d’una vila costanera del Mediterrani, aquest 2020 ha reobert les portes de les golfes, on trobareu la renovada Sala de les Diversions, plena de joguines i distraccions antigues.
Museu Marítim de Barcelona
El Museu Marítim, que us recordem que té el recorregut autoguiat Tripulants de galeres per visitar l’exposició Drassanes i galeres en família, proposa de cara al període nadalenc una mostra sobre les manifestacions culturals generades al llarg del temps per la humanitat davant la por i la fascinació causades pel mar: creences, mites, contes, éssers fantàstics, tabús, fórmules màgiques i manifestacions de religiositat popular…
Cants de sirena. Fascinació i abisme: fins al 10 de gener del 2021
EIXAMPLE
Museu del Disseny de Barcelona
La nostra col·laboradora Marta Rosell Chust, en un dels seus podcasts de la secció L’experiència d’anar al museu amb família, ens recomana d’anar fins a l’anomenat Disseny Hub, a la canviant plaça de les Glòries, per endinsar-nos en els objectes presents a l’exposició permanent Del món al museu.
Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural: exposició permanent
Museu Egipci de Barcelona
El Museu Egipci ens proposa aquest Nadal no sols experimentar en primera persona com va ser la troballa de la tomba del famós faraó Tutankhamon, sinó també endinsar-nos en la vida dels seus súbdits, els homes i les dones de l’antic Egipte, per mitjà d’un recorregut al llarg de tres mil anys al costat d’aquells personatges que van viure durant els períodes de la dilatada història faraònica.
Tutankhamon. Història d’un descobriment
Dones i homes de l’antic Egipte
Museu de la Música
Ho sabeu, que dins de l’Auditori hi ha un museu que sona? Així és com es presenta el Museu de la Música de Barcelona, que a més de la ja tradicional mostra de figuretes de pessebre de pastors músics, aquest any programa l’exposició Músiques als dits, una mostra monogràfica dedicada a una de les famílies d’instruments més característiques del continent africà, les sanses; i també una gran exposició pel centenari de l’Orquestra Pau Casals.
Mostra de pastors músics: fins al 2 de febrer de 2021
Músiques als dits: fins al 10 de gener de 2021
100 Anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social: fins al 18 de juliol de 2021
SANT MARTÍ
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Les exposicions permanents del Museu Blau ja són de per si un bon reclam per passar un matí o una tarda en aquest espai dedicat a les ciències naturals. Però encara ens hi conviden més a anar-hi exposicions tan adequades aquest any com Outbreak: epidèmies en un món connectat, organitzada per l’Smithsonian National Museum of Natural History de Washington pel centenari de la famosa pandèmia de la grip del 1918. Us recordem que també podeu visitar el terrat verd del Museu Blau.
Outbreak: epidèmies en un món connectat
L’Ideal Centre d’Arts Digitals
Projeccions de gran format en alta definició inunden l’espai central del nou centre l’Ideal del Poblenou per explicar-nos de manera sorprenent i immersiva a la ciutat de Barcelona a través de la mirada de sis dels millors artistes de la fotografia del país: Francesc Català-Roca, Oriol Maspons, Leopoldo Pomés, Joana Biarnés, Xavier Miserachs i Colita.
Barcelona: memòria fotogràfica: fins al 10 de gener de 2021
SANTS-MONTJUÏC
CaixaForum
El centre cultural als peus de Montjuïc té en cartell una exposició sobre la mitologia clàssica i la seva representació al llarg de la història de l’art que la nostra experta en art Marta Rosell Chust ja ha visitat i ens n’ha deixat un podcast excel·lent per visitar-la en família. Ah! I per als més valents, també hi trobareu una mostra sobre un mite més contemporani: els vampirs!
Art i mite. Els déus del Prado: fins al 14 de març de 2021
Vampirs. L’evolució del mite: fins al 31 de gener de 2021
Fundació Miró
La Fundació Joan Miró, en aquest any mig confinat, proposa als visitants redescobrir la relació del museu amb l’entorn, el vincle entre l’art i la natura i la comunió entre l’obra de Miró i la terra, amb totes les mesures per gaudir d’una visita segura i saludable, perquè la natura afina la percepció i desperta la capacitat contemplativa.
Ah! I també podeu gaudir del novíssim Espai Famílies de la fundació, una zona permanent on els més petits poden descansar i relaxar-se en un ambient de creativitat i joc.
Jardí Botànic del Museu de Ciències
L’objectiu de l’exposició temporal d’enguany és donar a conèixer i sensibilitzar la ciutadania sobre el paper essencial dels pol·linitzadors, en especial, de les abelles silvestres, per garantir la supervivència de la majoria de plantes del planeta Terra. L’entrada inclou la visita a l’exposició permanent del Jardí Botànic de Barcelona.
Més que abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc: fins al 16 d’octubre de 2022
Museu Nacional d’Art de Catalunya
El MNAC ha obert les portes aquest any a artistes contemporanis perquè les seves obres dialoguin amb els tresors de fa molts segles que es guarden a les seves sales. El resultat és sorprenent!
Diàlegs intrusos. Tot és present: fins al 7 de novembre del 2021
SARRIÀ-SANT GERVASI
CosmoCaixa
A CosmoCaixa podem gaudir aquest Nadal amb la revolució de la impressió 3D. L’exposició PRINT3D ens permet descobrir fins a quin punt aquesta tecnologia ja transforma el nostre dia a dia.
PRINT3D. Reimprimir la realitat: fins al 19 de setembre del 2021
Consulteu la llista de museus i centres culturals familiars de Barcelona