Totes les ciutats amaguen llegendes i supersticions, pous, pedres o ponts que funcionen d’amulet. A Barcelona bona part de la sort es concentra al barri de Ciutat Vella. Al número 12 del carrer dels Carders, s’hi ubicava l’Hostal de la Bona Sort, on sembla que treballava la Marieta de l’ull viu, protagonista de la cançó «Baixant de la Font del Gat».
Al carrer de Santa Llúcia número 1, al costat dret de la Casa Ardiaca, hi trobareu una bústia de pedra amb relleu on es veu un estol d’orenetes i una tortuga. És obra de Domènech i Montaner i diuen que tocar la closca de la tortuga garanteix sort per a una bona temporada.
Però la visita obligada per atreure la bona fortuna és la Catedral. Segons expliquen els historiadors, l’any 877 en aquest indret hi havia una basílica paleocristiana que acollia les relíquies de Santa Eulàlia. Més tard va convertir-se en catedral romànica i posteriorment es va aixecar la catedral d’estil gòtic que tots coneixem.
Apropeu-vos al claustre, la canalla us ho agrairà, té poc a veure amb l’espai de pau i meditació de la majoria de claustres. Al centre hi ha un jardí amb palmeres, magnòlies, un taronger i un brollador on es fa ballar l’ou durant les festes del Corpus. Molt a prop hi ha una bassa per on campen tretze oques blanques, tantes com, segons la llegenda, anys tenia Santa Eulàlia quan va ser martiritzada. També s’explica que durant la construcció de la catedral el crit de les oques va evitar un robatori. Des de llavors es van guanyar l’honor d’habitar en aquest indret.
A la Catedral el número 13 representa la bona sort i per això, a part de les tretze oques, també hi ha tretze columnes.
En una cantonada, una font amb una petita escultura del drac i Sant Jordi recull les monedes de la gent que busca acomplir, amb una mica de sort, els seus desitjos.
Tot i la quantitat de gent que hi trobareu, pels volts de Nadal és una època bonica per acostar-se a la Catedral i aprofitar per passejar entre figuretes de pessebre i vesc (perquè us porti sort us l’han de regalar) de la Fira de Santa Llúcia, que se celebra des de l’any 1786. Ah, i sabeu quin dia és Santa Llúcia… el 13 de desembre!
Bon Nadal i bona sort.
Fotografies: Isaac Casals