Els Països Catalans són terra de coques, no n’hi ha cap dubte. En tenim de dolces i de salades, de fruita i de carn o peix, de primes o de gruixudes, de denses i de flonges… En som tant, de coques, que fins i tot els podem arribar a dedicar cançons. O no recordeu que Jaume Sisa, al seu insuperable disc sobre la Nit de Sant Joan (1981), no es va oblidar de compondre un tema a “l’estupenda coca de Sant Joan”? A La coca, l’artista intergalàctic hi deia:
“Oh, la coca de Sant Joan
és de totes les coques la més elegant.”
I probablement té tota la raó: amb fruita confitada, crema o de llardons, i sempre amb uns pinyons per sobre, de qualsevol manera és una delícia per a tots els paladars, grans i petits, i no pot faltar en cap revetlla de la nit més curta i festiva de l’any!
A Barcelona, a més, tenim la sort de disposar de desenes de fleques i pastisseries artesanes que, pels volts del 23 de juny, ja tenen els forns a foc ben viu per preparar-ne a tota màquina de la manera més tradicional possible. Us n’hem seleccionat unes quantes que fan venir salivera…
Sant Martí
Forn de Pa i Pastisseria Gil
Navas de Tolosa, 263
Tradició artesanal des del 1891. Unes quantes generacions després, l’amor per l’ofici segueix intacte i aquest 2022, la Millor Coca Tradicional de Sant Joan és la seva. Una elaboració que conserva tots els trets tradicionals de la coca de Sant Joan, on destaca la qualitat del seu brioix de massa mare, l’equilibri de la mantega, el seus aromes naturals i la perfecta disposició de les fruites confitades i pinyons. Impossible no clavar-li una bona mossegada. A tastar-la!
Ciutat Vella
Forn Mistral
Ronda de Sant Antoni, 96
A tocar de la plaça de la Universitat, el Forn Mistral amb la seva icònica retolació setantera amaga, de fet, un establiment més que centenari a Barcelona. I sí, més enllà de les ensaïmades de referència, també hi elaboren boníssimes coques de Sant Joan! Des de fa alguns anys també disposen de botiga al carrer d’Astúries, 35, de Gràcia.
Pastisseria Lis
Riera Alta, 19
Al centre de la ciutat, en ple barri del Raval, també hi ha des de fa mig segle una de les pastisseries de referència de Barcelona. Lis, amb tots els productes d’elaboració artesanal –des de la filigrana dels eriçons de xocolata fins als xuixos més buscats de la ciutat–, no passa per alt la nit de Sant Joan i fa també coques de crema i de llardons delicioses. També té botiga al carrer de Calàbria, 137, a l’esquerra de l’Eixample.
Forn Baluard
Baluard, 38
Al barri de la Barceloneta, l’Anna Bellsolà és la quarta generació de l’obrador de pa que porta el nom del carrer i que s’ha fet un nom a tota la ciutat… i s’hi ha expandit amb botigues també al Poblenou i a l’Eixample.
Eixample
Forn de Sant Jaume
Rambla de Catalunya, 50
Situada en una de les artèries principals de la ciutat, aquesta pastisseria sempre ha ofert a generacions de barcelonins i a gernacions de visitants els productes dolços més típics de cada època a casa nostra, inclosa la coca de Sant Joan.
L’atelier
Viladomat, 140 bis
A l’obrador L’Atelier també fa temps que experimenten amb les coques de Sant Joan i enguany aposten per una reinterpretació de la coca tradicional amb la coca tatin. Deixeu-vos sorprendre per una original combinació del tradicional pastís Tatín i un brioix exquisit, fent destacar així sabors arrelats de la pastisseria. Un canvi revolucionari, que no n’afecta l’essència!
La Llibreria
Aribau, 22
Es diu així, sí, però és un forn. O, com es descriuen ells mateix: “Pans tradicionals i innovadors junt amb cultura literària.” Aquesta barreja de farina i creativitat literària deu explicar que el 2020 fossin els guanyadors del concurs a la millor coca creativa de Sant Joan.
Jansana
Balmes, 106
La Jansana Gluten Free Bakery va obrir les portes al carrer de Balmes de Barcelona el 2015 per convertir-se en una de les primeres pastisseries per a celíacs i intoleràncies alimentàries a Catalunya, però de fet clava les arrels en la Pastisseria Jansana de Santa Perpètua de la Mogoda, amb més de setanta-cinc anys de tradició a l’esquena. Molt a prop del local de l’Eixample hi ha també la Pasticelia.
Gràcia
Forn Europa
Pare Laínez, 13
Aquest forn familiar obert el 1957 ja va per la tercera generació fent pa artesanalment a l’obrador del barri de Gràcia. Per Sant Joan, solen preparar fins a set tipus de variacions tradicionals de la coca de revetlla. I sabeu què? Per evitar cues, les podeu encarregar i pagar en línia i només passar-les a recollir!
Les Corts
Celiadictos
Pobla de Lillet, 5
Al barri de les Corts, Celiadictos disposa d’un obrador adequat per elaborar pans i pastissos sense lactosa. Per a un Sant Joan sense gluten i també amb possibilitat d’encarregar-les per internet.
Sant Andreu
El Forn del Passeig
Passeig de Fabra i Puig, 140
Amb tres generacions treballant el pa i la pastisseria a la zona de la Meridiana des del 1964, actualment Miquel Guich porta les regnes d’aquest obrador que s’ha fet un nom a Sant Andreu i el veí Nou Barris amb fins a quatre establiments.
Sants-Montjuïc
La Fabrique
Radas, 35
Des de fa aproximadament una dècada al cor del Poble-sec hi ha un cor que batega dolçor gràcies a la Fabrique, un establiment de pa i pastisseria francesa basat en dos ingredients: elaboració ecològica i artesana. Amb aquesta filosofia, també s’han especialitzat en una coca amb farina de kamut i fruita fresca (cireres, nabius i albercocs) que es reparteix a domicili, si ho voleu, amb força de pedals!
L’obrador sense gluten
Sant Frederic, 32
I per als celíacs, és clar, també tenim opcions a Sants: en aquest obrador tenen una gran varietat de coques de Sant Joan, pels volts de la revetlla!
Sarrià-Sant Gervasi
Foix de Sarrià
Major de Sarrià, 57
Amb el lema “M’exalta el nou, m’enamora el vell” de J.V. Foix, aquest establiment més que centenari i literari per tots els cantons no pot faltar en una llista de coques de Sant Joan culturistes, oi?