A Barcelona hi ha petits oasis culturals autogestionats destinats a gaudir de la cultura sense cap mena de dependència econòmica (ni de funcionament) a cap altra entitat. Hi ha ateneus populars, casals populars i altres centres alliberats que ofereixen una programació cultural de qualitat per al públic familiar, un espai social d’oci i de creació independent.
1.- ANTIC TEATRE (C/ Verdaguer i Callís, 12)
Aquest 23 d’abril es van celebrar els quinze anys de l’obertura de l’Antic Teatre, un antic palau residencial neoclàssic amagat en un dels carrers que desemboca a la porta del Palau de la Música i que Semolinika Tomic, amb l’ajuda d’artistes i amics, ha aconseguit convertir en un referent internacional de l’escena independent de les arts en viu.
Cada any hi actuen uns dos-cents artistes. Parlem de més de seixanta espectacles diferents a l’any, alguns dirigits al públic familiar, als quals s’hi sumen altres activitats culturals vinculades al barri.
La terrassa i el jardí amb una gran figuera formen un racó màgic que acompanya aquest espai de creació, experimentació, exhibició i producció d’arts escèniques i activitats comunitàries.
2.- CAN BATLLÓ (C/ Constitució, 25)
Can Batlló és immens! És com una petita ciutat sense cotxes organitzada pels veïns i veïnes del barri de la Bordeta, que van aconseguir recuperar aquest espai de l’Ajuntament l’any 2011. Actualment ja són nou les naus de l’antic recinte industrial que funcionen sota la gestió veïnal. Hi ha pràcticament de tot: una biblioteca popular (amb un espai infantil específic), un rocòdrom, l’Espai de Creació Musical i el Centre de Documentació dels Moviments Socials, tallers, hort i jardins comunitaris, ah, i un bar!
Més enllà de tots els espais polivalents i de lliure accés, es programen activitats i tallers de tota mena, dirigits a totes les franges d’edat i la immensa majoria gratuïts. Des de tallers de malabars fins a concerts solidaris i clubs de lectura.
3.- ATENEU 9 BARRIS (C/ Portlligat, 11-15)
És probable que alguns conegueu l’Ateneu 9 Barris per l’edició anual del Circ d’Hivern, un projecte que es va engegar l’any 1996 amb la intenció de fomentar la creació de companyies estables professionals relacionades amb el circ i d’oferir propostes inèdites i de qualitat adreçades a tot tipus de públic a través d’una convocatòria pública.
El circ és l’eix temàtic que vertebra aquest centre sociocultural de gestió comunitària entre els barris de Roquetes i Trinitat. És el motor de les activitats culturals, educatives i socials que s’hi desenvolupen. En el marc del projecte educatiu es desenvolupa l’Escola Infantil de Circ, deu professors que treballen en grups reduïts jugant amb catorze tècniques circenses diferents.
En podeu fer un tast aprofitant els tallers familiars que s’ofereixen els matins dels diumenges.