Actualment, els principals museus i espais dedicats a les ciències a Barcelona se situen a les seves perifèries: al nord, a la zona del Fòrum, hi ha el flamant Museu de les Ciències Naturals (i el Museu Blau); a l’oest, al peu de Collserola, hi trobem el CosmoCaixa (inaugurat el 1981 com a Museu de la Ciència), i al sud, a la muntanya de Montjuïc, hi ha fins a tres Jardins Botànics (l’antic, el nou i l’històric). Però fa un segle i mig, la ciència es concentrava sobretot en un espai molt més cèntric de Barcelona: el Parc de la Ciutadella.
La Ciutadella, nascuda com a fortalesa militar per controlar Barcelona després de la guerra de Successió al començament del segle XVIII, es va enderrocar a mitjan segle XIX (juntament amb les muralles medievals que envoltaven i ofegaven la ciutat vella) per deixar pas, el 1881, a un petit oasi de natura i lleure que acolliria, poc després, l’Exposició Internacional del 1888.
Al parc, com explica Enric H. March al seu bloc, es va construir el primer museu públic de Catalunya, el Museu Martorell, aleshores amb seccions d’arqueologia, zoologia (posteriorment traslladada a l’edifici modernista veí conegut com el Castell dels Tres Dragons), botànica, geologia i paleontologia.També es va guarnir amb nombroses espècies vegetals i s’hi van instal·lar equipaments culturals de caràcter científic: l’hivernacle, l’umbracle, el parc zoològic, un parc meteorològic (del quan només hi ha una columna, just a sota de l’umbracle), algunes escultures i estàtues de naturalistes il·lustres i una col·lecció de rèpliques d’animals prehistòrics, de les quals el mamut és l’única que resta. El completaven un jardí botànic, un parc geològic i una font monumental amb cascada i grutes a l’interior.
Des de fa alguns anys, l’Ajuntament de Barcelona ha volgut recuperar l’esperit científic del Parc de la Ciutadella amb la celebració anual del Festival Barcelona Ciència. Però hi ha plans molt més ambiciosos de cara a aquesta recuperació…
Recordeu que…
Si voleu anar a descobrir en família el vessant més científic del Parc de la Ciutadella, us recordem que al bell mig hi ha Laludo, un equipament d’educació ambiental i espai de participació familiar gratuït, adreçat a infants de 0 a 5 anys (horaris).
Barcelona i el seu parc, film del 1911 dirigit per Segundo de Chomón: