El passaport de Bèlgica ha deixat de ser característic únicament perquè inclou les tres llengües oficials del país (flamenc, francès i alemany, a més de l’anglès) a la portada i els textos interiors. Des del 22 de febrer de 2022, passa a ser també mundialment conegut perquè quan l’obrim, a les seves pàgines els motius gràfics habituals en aquesta mena de documents ja no fan referència a l’arquitectura, indrets emblemàtics, la fauna i la flora o personalitats importants, per exemple, sinó a un dels símbols belgues per excel·lència amb permís de la xocolata i dels musclos amb patates.
Parlem del còmic, sí! Només heu de pensar en els millors personatges de tires còmiques del segle XX i la majoria que se us acudeixin, ja us ho diem, tenen pares belgues. Als nous passaports del país, doncs, hi podem trobar des de Tintín i els seus companys d’aventures (obra del dibuixant Hergé) fins als barrufets (de Peyo), passsant per Lucky Luke (de Morris), l’Espirú (de Franquin), els investigadors Blake i Mortimer (d’Edgar P. Jacobs)…
En total, una dotzena llarga de personatges de còmic de renom mundial completen aquest passaport inigualable.
Tots aquests dibuixos es poden veure a ull nu, és clar, però si posem el passaport sota la llum ultraviolada típica dels controls duaners, apareixen traços amagats a simple vista!
Per això, el Museu del Còmic de Brussel·les té oberta, fins al 6 de març de 2022, una exposició temporal on es mostren les dues capes (in)visibles del nou passaport.