Un bon dia, el dissenyador Fredun Shapur es va trobar, com tants pares, que els seus fills necessitaven una disfressa per a un esdeveniment escolar. Amb un sac de residus de cuina, pintures i quatre talls i plecs ben col·locats va dissenyar una decoració atrevida i senzilla que representava animals. Eureka! Aquesta idea seria el germen de Playsacks, uns packs de disfresses per a totes les edats i talles que comercialitzaria l’empresa Trendon el 1967.
Shapur, nascut a Sud-àfrica el 1929, va ser un dissenyador que es va especialitzar en el públic infantil.
Va realitzar llibres de lectura, joguines i tot d’articles per a aquesta franja d’edat.
Des dels seus inicis creant a casa amb la seva família, passant per les col·laboracions amb productores de joguines europees, fins al seu reconeixement internacional amb l’empresa Creative Playthings, Shapur va utilitzar la geometria i els colors bàsics per crear peces que resultaven atractives a famílies i criatures.
Els Playsacks són grans peces de paper doblegat amb obertures per braços i cames pintades amb formes estilitzades de colors vibrants. Així, una estructura senzilla i amb formes bàsiques aconsegueix transformar aquestes peces minimalistes en la il·lusió de mussols, guineus, goril·les, zebres, tigres, ossos, porcs i granotes.
Tal com resa un dels pòsters de Creative Playthings dissenyat per ell: “El joc és per a qualsevol persona, de qualsevol edat, a qualsevol lloc. Per a tothom, a totes les edats, a tot arreu.”
Els Playsacks són una de les seves creacions més icòniques; tant és així, que alguns d’aquests exemplars han arribat a les sales del Victoria & Albert Museum de Londres i el MoMa de Nova York.
Per conèixer millor la figura de Shapur podeu llegir el llibre Playing with design que el 2013 va editar la seva filla Mira amb la historiadora Amy F. Ogata.
La publicació recull les seves invencions i dissenys amb l’afegitó del testimoni de la Mira sobre el procés creatiu del pare. I si us hi voleu capbussar a fons, atreviu-vos a fer la vostra pròpia disfressa: Només calen les ganes de crear i jugar, i la resta ve rodada! 🙂