Vocabulari en imatges català-romaní

 

El 8 d’abril se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano, un poble que ja fa molts segles va arribar a Europa, provinent de la llunyana Índia, amb els seus costums i tradicions, la seva cultura i, també, la seva llengua. Sí, sí, la seva llengua: el romaní, amb nombroses paraules prestades de les terres per on van anar passant en el seu llarg periple de l’Àsia fins a Europa, és parlat actualment per uns quants milions de gitanos a tot el món, però a la península Ibèrica es va perdre a causa de la repressió i discriminació que ha patit aquest poble al llarg del temps. De fet, només en queden algunes paraules, l’anomenat caló, que de tan populars han passat fins i tot al català de cada dia. O no us sonen mots tan corrents com halar (menjar), xaval (noi), guipar-hi (mirar, veure), dinyar (morir), calés (diners), cangueli (por) i paio?

Malgrat que a casa nostra només ha perviscut aquest lèxic caló, la llengua romaní ja fa uns quants anys que s’ensenya amb alguns cursos i també s’intenta recuperar per mitjà de guies i vocabularis. Un de ben interessant i molt divuglatiu, apte per a petits i grans, és el Vocabulari en imatges català-romaní, publicat per la Generalitat el 2020 amb la intenció de donar a conèixer mil paraules bàsiques de cinc grans àmbits de la vida quotidiana, totes adequadament il·lustrades. Al final, a més, inclou una guia de conversa útil per si us voleu llançar a fer els primers passos en la llengua dels gitanos. Ací devlesá!

 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!