I si visitem castells i catedrals medievals en construcció?
Viatjant durant les vacances, en escapades fora de la ciutat els cap de setmana o fent tombs per Barcelona, és probable que us trobeu edificis d’unes altres èpoques històriques impressionants com castells medievals i catedrals o esglésies romàniques i gòtiques. Més enllà de la grandiositat i la bellesa que ens transmetin, és inevitable sovint pensar com s’ho feien, en èpoques reculades, per aixecar aquestes construccions colossals. Els guies turístics, els museus i els llibres ens ho poden intentar explicar, però no hi ha millor manera que entendre-ho veient, en directe, com s’aixecaven. I això és ben possible, sí, en ple segle XXI!
Coneixeu el Castell de Guédelon? Cau al bell mig de França i és, de fet, un secret cada vegada més compartit, sobretot entre famílies encuriosides per una nova manera d’aproximar-se al passat històric. Des de fa més de vint anys, un grup d’amics i de voluntaris empesos per una motivació científica, històrica, pedagògica, turística i humana treballen sense pausa en la construcció d’un castell de bell nou, seguint els materials, les tècniques i la tecnologia de l’edat mitjana. Ras i curt: construir de zero una fortalesa medieval amb les mans i davant els ulls de tothom. El Castell de Guédelon, ja molt avançat gràcies a la tasca voluntària des de fa anys d’una quarantena de fusters i picapedrers, és obert cada dia a l’estiu a tothom qui vulgui visitar-lo (amb bus des de París inclòs) i descobrir, en directe, el procés de construcció.
Sorprenentment, no és l’única construcció antiga que es vol aixecar des de la base ara mateix. A poc menys de 500 quilòmetres del Castell de Guédelon, a prop de la ciutat de Bordeus, un altre grup de voluntaris treballa per demostrar, amb la mateixa filosofia, com es bastien les grans catedrals medievals. El Chantier Médiéval de Guyenne és una iniciativa molt més jove i, de fet, encara es troba en un estadi previ a la posada en marxa. Si tot va bé, l’obertura al públic pot ser la primavera del 2024.
Utilitzant com en el cas de Guédelon les tècniques i els materials coneguts de l’època, l’entitat impulsora –Fabrique de Guyenne– s’ha imposat de construir un conjunt arquitectònic que resumeixi quatre-cents anys d’història, del romànic al gòtic, en quaranta anys d’obres previstes, que incloguin tots els detalls possibles i imaginables: des dels càlculs de les voltes dels sostres i arcs fins a les escultures i els detalls ornamentals de les finestres, els vitralls de colors i els jocs de llum interiors de les grans catedrals del segle XIII en endavant. Tota una iniciativa pedagògica, sens dubte, però també una manera singular i eficaç de “reconnectar amb la bellesa i recuperar el ritme del temps”, com diu el lema principal que inspira la Fabrique de Guyenne.