Una exposició de merda

Caca, merda, tifa, femta, excrements… És ben difícil no sentir aquesta paraula, en la infinitat de formes que pot adoptar, unes quantes vegades cada dia, oi? La caca és sempre al voltant nostre, físicament o verbalment, però en canvi és un dels més grans tabús socials. Per sort, des de fa un cert temps les coses estan canviant: en el terreny infantil, si més no, cada vegada hi ha més llibres il·lustrats i contes que en parlen sense embuts. I al limitat i exclusiu univers dels emojis, és clar, s’hi ha fet un lloc una petita tifa… potser gràcies a l’Arale?

En aquest camí de reconeixent de la merda, s’hi ha sumat amb nota ben alta el Museu de la Civilització del Quebec, que del 17 de juny de 2021 al 26 de març de 2023 (esperem que ja hagi passat la pandèmia…) té entre les seves exposicions Ô merde! Sí, el títol no enganya. “Malgrat que tothom defeca, sense importar l’estatus social, el sexe o les creences”, el museu considera que en sabem ben poques coses, de la merda: “A l’època de la sobreinformació de l’alimentació, de la nutrició, de la salut i de la consciència corporal, la merda és del tot ‘ecacuada’ del discurs cultural i social”, afirmen convençuts. I amb el mateix convenciment, doncs, han decidit fer-la conèixer i reivindicar-la seriosament.

 

 

L’exposició, “excremement rica” i concebuda per a tota la família, analitza la caca des del punt de vista de la història, l’anatomia, l’antropologia, l’ecologia, la societat, l’art, el medi… I, gràcies a internet, en podem gaudir parcialment amb nombrosos vídeos, contes de merda i recursos en línia.

Una pregunta queda a l’aire: essent com som, els catalans, un poble tan escatològic (el tió, el caganer, les caques de sucre, en Patufet…), com és que cap museu d’aquí no ha dedicat una retrospectiva tan completa de la caca com la quebequesa? Quina cagada, no? Bé, tant se val: esperem que la portin cap aquí –o que l’emulin– ben aviat! Desitgem-nos molta merda!

 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!