Una ciutat molt popera

Per: Martí Crespo

El concepte pop, aplicat en el context de Barcelona, és ben possible que a persones d’una certa edat ens remeti d’entrada als incomptables festivals de música que poblen la ciutat quan ve el bon temps amb el Primavera Sound, el Cruïlla i el BAM al capdavant. Però si ens fixem en els més menuts, segurament la referència que els ve per pop és tota una altra… i ben concreta dins la geografia urbana: el parc de la Pegaso de Sant Andreu.

 

 

En efecte, des de fa quatre anys aquest oasi de joc i lleure, situat a l’ombra dels grans blocs de pisos que donen a la transitada Meridiana, té com a protagonista central un pop de cap gegant i tentacles llarguíssims pensat per a infants de 3 a 12 anys. A través d’un parell o tres d’accessos en format d’escala tubular o tobogan amb poc pendent, els nens poden accedir a les plataformes i xarxes de corda que conté dins seu i elegir el tentacle tobogan pel qual baixaran: des del més recte fins al que té més revolt.
 

 

El pop va ser el primer animal gegant inclòs al Pla de Joc a l’Espai Públic 2020-2030, que s’ha anat ampliant posteriorment amb una balena embarrancada a Nou Barris i una oreneta que ha fet niu a l’Eixample.

 

 

Amb els festivals d’estiu i aquest gran octòpode de secà a la Pegaso es tanca la carpeta pop a Barcelona? És clar que no, perquè com a ciutat costanera que som, també tenim pops en remull ben a prop del litoral. Potser no els detectareu a simple vista o arran de platja, però projectes científics com el que porta a terme la Fundació Barcelona Zoo ens demostren que a pocs metres de la costa barcelonina n’hi ha. I això és gràcies, sobretot, a un pla que va arrencar fa just vint anys, quan la ciutat es preparava per a l’efímer i inclassificable Fòrum de les Cultures del 2004. Aleshores, en l’enèsim esforç per renaturalitzar el degradat litoral de Barcelona i estimular-ne la biodiversitat, es va crear l’anomenat Parc dels Esculls, format per grans blocs de ciment deixats al fons marí al llarg del front marítim, entre la nova bocana del port i el col·lector de Bac de Roda.

 

 

El disseny de les 365 estructures, que reposen a uns 20 metres de profunditat, simula els espais rocosos naturals del mar amb la intenció de facilitar que les diverses espècies marines les colonitzin i quedin, alhora, protegides de la pesca. I sembla que de moment ha funcionat, l’invent, perquè en aquestes dues dècades les cinc àrees que formen el Parc dels Esculls s’han convertit, a poc a poc, en la llar de més de tres-centes espècies d’algues, crustacis, mol·luscs i peixos amb noms que ens transporten a racons de la Costa Brava o a latituds molt més llunyanes, com ostres i musclos, pops comuns i roquers, garotes i estrelles de mar, escórpores i meros, llises i molls, congres i serrans, llagostes, bavoses de mar i esponges, anemones i, fins i tot, rajades i cavallets de mar.

 

 

La Fundació Barcelona Zoo és la que ha seguit de prop l’evolució de la fauna i la flora marines en aquest parc barceloní sota l’aigua, tant per incrementar-ne la diversitat d’espècies i individus com per generar un espai d’assaig i observació científica. Per cert, una iniciativa de ciència ciutadana impulsada per l’Institut de Ciències del Mar amb el nom de Minka permet a tothom que vagi amb ulleres i tub per les platges de Barcelona de deixar constància a la seva web –que podríem definir com un Instagram de la biodiversitat– de la fauna i la flora que hi trobi. De pops, ja veureu que se n’han observat uns quants fins ara!

 

 
 
 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!