Un museu per endinsar-se en els contes d’Andersen
L’aneguet lleig, La Sireneta, El vestit nou de l’emperador, El soldadet de plom, La princesa i el pèsol… Tots aquests contes infantils, que de tan tradicionals alguns han passat a formar part d’expressions en la nostra llengua, tenen en comú un element essencial: són obra d’un mateix autor, Hans Christian Andersen (1805-1875). De fet, la seva ciutat natal, Odense (Dinamarca), és molt marcada pel seu personatge més il·lustre i conegut: s’hi pot visitar la humil casa on va viure de petit, hi ha rutes que en segueixen les traces per la ciutat i, des del 30 de juny de 2021, també disposa de tot un museu consagrat a la seva vida i obra com a novel·lista, poeta, autor de teatre i sobretot escriptor de contes infantils.
Alguns d’aquests contes que el van fer famós són inspirats en rondalles i llegendes nòrdiques, però la gran majoria dels més de dos-cents relats que va escriure eren inventats per ell i caracteritzats per una gran imaginació, humor i sensibilitat. El museu, envoltat d’un dens jardí, s’estén per un edifici singular dissenyat per l’arquitecte japonès Kengo Kuma i promet als visitants de submergir-se en el món d’Andersen a través de tots els sentits. Via jocs de so i de llum, espais i paisatges dissenyats per dotze artistes danesos i internacionals de moltes branques (escriptors, escultors, compositors, manipuladors de paper, il·lustradors, experts en so, cineastes, titellaires, actors…), podem deixar-nos dur per la ment i la imaginació d’Andersen en una aventura específica per a cada visitant.
Tot plegat, per crear una experiència com més immersiva millor en l’univers d’un dels escriptors de contes infantils més coneguts i prolífics del món, que a més de ser traduït a moltes llengües també es va interessar per conèixer món. De fet, deu anys de la seva vida se’ls va passar viatjant per Alemanya, la Gran Bretanya, Turquia i fins i tot el nostre país: a Barcelona es va allotjar a l’Hotel Oriente de la Rambla, on el va sorprendre un dia de setembre una riuada com poques s’han vist a la ciutat. Una placa al mateix hotel recorda aquella experiència en la vida d’Andersen.