Un altre arbre de Nadal és possible

La tradició de tenir un arbre com a centre d’una celebració i guarnir-lo prové de les cultures nord-europees. Aquestes cultures festejaven el solstici d’hivern amb un avet, un arbre de fulla perenne considerat símbol de la vida eterna. Sovint es decorava l’arbre amb fruits i d’altres elements de la natura. La primera ressenya escrita d’una celebració nadalenca amb avet ens arriba de Lituània i ens situa l’any 1510. El text explica com un gremi de comerciants va guarnir un avet amb flors seques i llaços abans de cremar-lo a la plaça del poble. El ritual, més o menys modificat, es va escampar per tot Europa. Les tradicions, ja se sap, viatgen i es transformen amb els temps i les societats. A poc a poc i per raons diverses l’avet va anar desbancant el pessebre també a casa nostra. De mica en mica -amb la intenció de preservar els boscos en perill de desertificació- vàrem passar de l’avet viu a l’avet de plàstic. Error! Ben entrat aquest segle XXI, l’escalfament global i el canvi climàtic ens han fet oblidar el plàstic que ja no és, ni de bon tros, un bon substitut de l’avet viu.

Més enllà, doncs, de tots els consells que es puguin donar per fer-la més sostenible, també hi ha una opció igual de divertida i que planteja molts menys maldecaps ambientals: per Nadal, podem guarnir de fet qualsevol planta que ja tinguem a casa! Una bona mata de romaní, per exemple, ben olorosa!

 

 

Si tenim un jardí o similar i volem un arbre com a ornament nadalenc de totes totes, val la pena d’evitar el clàssic avet perquè és una espècie que no s’adapta al clima mediterrani, necessita massa aigua i es molt probable que es mori després de les festes. Podem optar per altres espècies pròpies de l’àmbit mediterrani i, per tant, ben adaptades al seu clima, com ara l’alzina i l’alzina surera, el cirerer d’arboç o el llentiscle. També podem mirar de plantar un aglà en algun bosc proper i observar-ne l’evolució al llarg de l’any. Els rituals també es poden inventar.

Però existeixen alternatives que van des de treure l’escala plegable que tenim amagada en algun racó del pis a construir una piràmide de llibres. També, és clar, ens podem pintar l’arbre a l’oli. La imaginació és la nostra millor aliada per deixar els arbres al seu entorn i crear-nos el de casa amb objectes quotidians, reciclats, reutilitzats o trobats. Tot muta i el context marca: fa anys que el DIY s’imposa en qüestió d’arbres nadalencs.

L’opció més fàcil? La fotografia d’un arbre estampat en un llençol i penjat a la paret, o fet a peces no us sembla?

 

Amb petits troncs (o tions reciclats!) i una mica de corda, també tenim l’arbre penjat!

 

 

Que teniu la casa plena de llibres? Doncs, per una vegada, fem sortir els pilons que sempre intentem amagar i fem que llueixin en un lloc ben destacat de la sala!

 

 

També hi ha l’opció de construir-se amb fusta, en tres simples passos (one, two, tree!), un elegant i minimalista avet per decorar-lo… o no cal?

 

Ep! Que també pot ser de cartró, cap problema:

 

Una altra recomanació és treure l’escala plegable que tots tenim amagada en algun racó de la casa i convertir-la, màgicament, en un arbre de Nadal molt pràctic per deixar-hi els regals!

 

 

I si us resistiu a seguir amb l’avet natural a dins de casa assegureu-vos que l’etiqueta que porta garanteix el seu origen sostenible i que indica la plantació de la qual procedeix. Quan acabin les festes porteu l’arbre a les deixalleries, als punts verds o als punts de recollida designats pels ajuntaments. En faran compost, un adob molt útil en jardineria i agricultura.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!