Sant Medir, la festa més dolça

 

L’origen de les festivitats tradicionals i religioses, sovint pensem que és remot i que es perd en la foscor dels temps. Però resulta que n’hi ha que no són tan antigues com podríem pressuposar. Parlem, per exemple, de Sant Medir, la celebració lligada als cavalls i els caramels que pels volts del 3 de març té lloc a Gràcia, la Bordeta i Sant Gervasi. 

L’origen de la festa és, ni més ni menys, una promesa que va fer el 1828 a sant Medir el forner Josep Vidal i Granés, amb negoci al carrer Gran de Gràcia. Si li resolia un problema de salut (o polític, segons les investigacions més recents), li va prometre d’anar cada any en romiatge fins a l’ermita de Sant Medir, al cor de Collserola. El 1830, dalt d’una euga, va complir per primera vegada la promesa i, quan ja tornava a Gràcia acompanyat de més persones, el forner va llançar faves al públic que el rebia, seguint una llegenda que vinculava el sant amb les lleguminoses.

Arran de l’èxit d’aquella primera peregrinació, Vidal va repetir l’experiència cada any, acompanyat de més i més gent i llançant caramels en comptes de faves per a la canalla. Fins a fundar la primera de les moltes colles de Sant Medir que hi ha actualment, amb bandera inclosa.

 

 

Actualment, el romiatge de Sant Medir es fa el diumenge abans del 3 de març, la diada del sant. El dia 3 de març, a Gràcia i Sant Gervasi, es reserva per a les desfilades de cavalls i carrosses de les colles pels carrers. I el diumenge següent al 3 de març, es fa la cercavila pels carrers de la Bordeta.

 

 

Sant Medir a Gràcia (3 de març, matí i tarda)

Durant el matí, les colles participen en la cercavila pels carrers i les places de Gràcia. A partir de les 10, totes passen per la plaça de la Vila de Gràcia, davant la seu del Districte.

A les vuit del vespre, les colles es concentren als carrers de Sant Salvador i Escorial per començar la desfilada (mapa del recorregut), encapçalada per la colla portadora de la bandera de la Federació de Colles de Sant Medir. L’itinerari del vespre és: Sant Salvador, Nil i Fabra i Gran de Gràcia, per acabar al pla de Salmeron, on les colles saluden les autoritats presents.

 

 

Desfilada a Sant Gervasi (3 de març, matí)

Durant el matí, les colles de Sant Gervasi participen en la cercavila pels carrers i les places del barri.

Al vespre, a les 19.30, es reuneixen amb la resta de colles al carrer Sant Salvador per realitzar la desfilada al barri de Gràcia.

 

 

Sant Medir a la Bordeta (el diumenge següent al 3 de març, matí)

Cada diumenge següent de Sant Medir se celebra la cercavila pels carrers de la Bordeta tot envoltant la parròquia de Sant Medir. A les 10.30, aproximadament, es tiren caramels i llaminadures pels carrers i places, on la gent sovint regala galetes o vi per endolcir el camí. El recorregut és: Constitució, Gavà, Alpens, Guadiana, Sants, Gayarre, Gavà, Constitució, Toledo, Manzanares, Andalusia, Riera de Tena, Constitució, Viladecans, Corral, Mn. Amadeu Oller.

 

Al voltant de la festa de Sant Medir, també s’han anat sumant activitats paral·leles de cultura popular com correfocs, tabalades i diada castellera.

 

No cal esperar a Sant Medir per menjar caramels: també us en podeu fer a casa, ben bons i sans.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!