RAGNAROCK

Per: Núria Puyuelo

El Ragnarock és un museu de Roskilde (Dinamarca) dedicat a la música pop i rock i a la cultura juvenil. Des de la dècada dels anys cinquanta, la joventut s’ha expressat a través de la música rock i la música pop en les seves múltiples formes. El Museu Ragnarock fa un recorregut per la història de la música pop i rock, entenent-la com un dels moviments culturals més forts del segle xx i xxi. Hem parlat amb Nikolaj Lindegaard, cap de comunicació del museu.

Quan i com neix el Ragnarock?

Ragnarock es va inaugurar l’abril del 2016. La idea va néixer d’un grup de músics, periodistes, organitzadors de concerts i altres persones relacionades amb el sector de la música. Després de presentar el projecte en diverses ciutats de Dinamarca, Roskilde els va oferir les millors condicions. El projecte es va posar en marxa el 2008, i gràcies a l’ajuda de conservadors i professionals d’altres museus, al cap de vuit anys, durant els quals es van recaptar fons, es van desenvolupar conceptes i idees, es van recollir objectes, etc., el museu es va fer realitat.

Quin tipus d’exposicions s’hi celebren?

Al Ragnarock entenem la música popular com un mitjà d’expressió que ens ofereix un munt de possibilitats. No has de ser un músic o tocar un instrument per expressar-te en el camp de la música popular. El nostre objectiu en les exposicions és mostrar les activitats culturals que tenen lloc al voltant de la música popular, la qual habitualment està relacionada amb la cultura dels joves. La música popular és la nostra clau per entendre la cultura juvenil. No volem que sigui un music-hall de la música més popular danesa. Més aviat intentem mostrar el que ha estat la música i el que ha significat en un context més ampli. L’exposició és temàtica i no cronològica, i s’inclouen altres temes, com ara la dansa, el fenomen dels fans, espectacles d’il·luminació, música popular com a arma de canvi social, etc.

Quin tipus de públic visita el Ragnarock?

Tenim un públic de totes les edats. Vénen a visitar-nos molts grups escolars de primària i secundària. També moltes famílies, ja que la música és una temàtica intergeneracional.

S’hi fa algun tipus d’activitat educativa adreçada als nens?

Els nostres programes escolars estan adreçats a grups específics d’edat i ofereixen una àmplia varietat de temes.

Com creieu que s’ha d’ensenyar la música a l’escola?

Igual que a un museu. Evidentment, estem molt interessats que les escoles i els mestres vulguin utilitzar la nostra oferta educativa, i que vulguin utilitzar el nostre coneixement específic en el seva docència. Estem constantment col·laborant amb mestres per desenvolupar cursos educatius dirigits a les escoles.

A L’Auditori es va celebrar ara fa un any l’exposició Guitar On/Off, concebuda pel Musée de la Musique de París, el Museu de la Música de Barcelona i el Ragnarock, una exposició molt interactiva que apostava per les noves tecnologies. Què s’hi mostrava en aquella exposició?

L’exposició Guitar On/Off estava dedicada a la guitarra com a instrument: els aspectes tècnics, com funciona, quins efectes provoquen en el so…  També es mostrava quin paper ha tingut la guitarra en la història de la música. La guitarra és un instrument molt versàtil i el trobem en tota mena de músiques, des de la clàssica, la tradicional i el folk, fins al blues, el jazz i el rock. Finalment, l’exposició també rememorava diversos guitarristes.

Al Ragnarock, vam afegir també un mòdul que posava de relleu la importància de la guitarra en la història del rock. Vam tenir l’oportunitat d’exposar algunes de les guitarres de la nostra col·lecció. Vam agrupar les guitarres per temes: la guitarra com a icona (relacionada amb el gènere o amb un guitarrista concret); la guitarra com a missatgera i, finalment, el somni de la guitarra única (guitarres que havien estat modificades pels seus propietaris).

Què té la guitarra de diferent respecte dels altres instruments?

Una guitarra té molts avantatges si es compara amb altres instruments. Com ja hem dit, la guitarra és l’instrument més versàtil. Es pot utilitzar en gairebé tots els tipus de música. Una guitarra també és un instrument relativament fàcil d’adquirir. Un cantant pot acompanyar-se fàcilment d’una guitarra. És fàcil de portar… Per tot plegat, la industrialització i la revolució del transport al final del segle xix van fer que la guitarra es convertís en un instrument molt popular.

D’altra banda, la guitarra elèctrica té una gran quantitat de possibilitats de so en el rock modern i en la música pop, així com en la majoria dels seus subgèneres. La guitarra elèctrica també s’ha convertit en un potent símbol de masculinitat i de poder provocador. Molt aviat la guitarra elèctrica es va començar a considerar un símbol fàl·lic amb connotacions masculines, i això va fer que moltes noies decidissin no tocar-la, ja que es van sentir rebutjades per aquest tipus de simbolisme.

 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!