Racons culturistes amb… Andrea Motis

Per: Vanessa Pérez

Andrea Motis. Segurament necessita poques presentacions perquè el seu nom ressona, amb força, al cap de les que superem la trentena. Per qui no la ubiqueu, és una de les artistes de jazz amb més projecció internacional. Cantant, compositora, trompetista, saxofonista, amiga, filla i mare. La seva trajectòria vital (i també professional!) està lligada al seu barri, Sant Andreu, escenari privilegiat del seu despertar musical. Amb només onze anys va ingressar a la Sant Andreu Jazz Band i al llarg de la seva carrera ha col·laborat amb artistes llegendaris com Quincy Jones. Poca broma!

Reconnectar amb la infància

Darrere de l’artista s’amaga una persona amable, propera i amb una gran sensibilitat. Segurament aquestes qualitats, lligades a una extraordinària capacitat musical, l’esforç, la constància i la protecció de l’entorn i la família, han fet que l’Andrea figuri entre les millors artistes de jazz a escala mundial.
Amb ella les coses són fàcils, sense farciments. Com ho ha estat també a l’hora d’escollir el seu racó de la ciutat: la Biblioteca de Can Fabra. “Segurament a Barcelona hi ha espais molt més espectaculars, però aquesta biblioteca té un component molt especial que no té cap altre espai: m’ha acompanyat bona part de la meva vida.” L’Andrea explica que s’hi ha passat bona part de la seva vida, sobretot durant l’etapa escolar. Per ella Can Fabra és quotidianitat perquè “és un lloc que sempre hi és; em connecta directament amb la infància i quan passo per davant em fa reviure el record d’aquells anys i, alhora, em fa sentir que encara hi pertanyo i que encara soc aquella nena que cada dimarts hi anava amb el meu pare”.

 

Entre llibres i silenci


Així doncs, el dimarts a la tarda per l’Andrea Motis eren això, “moments de qualitat” compartits amb el pare. I de vegades s’hi afegia alguna amiga, com la Gemma; amb llibres i envoltades de silenci. “Per mi aquest silenci té alguna cosa de simbòlica i de poètica que em fascina, perquè hi passen moltes coses. Sense anar més lluny, hi ha desenes i desenes de caps que treballen sense parar.”

La Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra es va inaugurar el 2002 als jardins de la plaça de Can Fabra i ocupa l’edifici rehabilitat de l’antiga fàbrica de fils Fabra Coats, i entre les singularitats de l’equipament hi ha que compta amb un fons especialitzat en còmic.

Nous horitzons

Quan es va inaugurar la biblioteca, l’Andrea només tenia cinc anys, però encara ho recorda: “Hi vam anar tota la família i ens van donar uns llapiss que van voltar molt temps per casa.” La transformació d’aquest racó de la ciutat i del barri va ser un fet: “Aquesta zona sempre havia estat molt tapada, fosca, i ara és un espai obert i bonic, amb fonts i espai per córrer.” Un espai obert al barri que, ves per on, va acompanyar l’artista durant la infantesa i l’adolescència i qui sap si també ho farà en aquesta dolça etapa que viu ara mateix.

Si hi aneu, potser algun dia la trobeu compartint moments de qualitat amb el seu fill, reconnectant amb el seu jo interior, el silenci i l’acompanyament de cada dimarts de la seva infància.

Descobriu més racons culturistes amb: Miguel Pang, Olga Capdevila, Guille López, Òscar Dalmau, Elena Trapé, Ramon Vagué , Mariana Grande i Clara Sáez.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!