Peixos fantàstics del s. XVIII

 

Louis Renard (1678-1746) és fill d’una família protestant del nord de França que va haver d’exiliar-se als Països Baixos arran de les anomenades guerres de Religió al seu país. A Amsterdam, on es van establir, Renard es va dedicar a fer d’editor i impressor (a més d’espia per al govern britànic, sembla) i és conegut per una obra seva, Poissons, écrevisses et crabes, que l’on trouve autour des Isles Moluques, et sur les côtes des Terres Australes, publicada inicialment el 1719.

Tal com es pot deduir del llarg títol, hi descriu i dibuixa la fauna marina de les aigües actualment corresponents a Indonèsia i Austràlia, però amb una particularitat: les espècies que esmenta no les va veure mai, perquè gairebé no va sortir de casa. Es va inspirar a partir d’il·lustracions que li arribaven, com les de Samuel Fallours. Per això, no ens podem refiar gaire de l’existència real dels quatre-cents peixos, crustacis i insectes marins que apareixen dibuixats al seu llibre, on també inclou una sirena.

Però, siguin més o menys reals, els dibuixos sí que són un regal a la vista, amb els seus colors i detalls fantàstics. i us hi podeu entretenir –i inspirar si voleu– en aquesta versió digitalitzada o en aquest racó de Flickr amb totes les làmines.

PS: Com no podia ser d’una altra manera, el volum de Renard apareix esmentat a The Madmans Library, una llibre dedicat a les obres més estranyes de la història.

 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!