Panellets al segle XXI

Per: Martí Crespo

 

La tradició dels panellets, tot i que clava les arrels molt enrere en els segles, no és cap excepció i també ha experimentat una certa adaptació als temps actuals. Amb una mica d’imaginació es poden reinventar en mil versions divertides sense perdre’n l’essència. I, de fet, hi ha moltes versions panelletaires circulant des de fa temps per unes quantes pastisseries de Barcelona. Ens acompanyeu a descobrir-los?

Comencem la ruta per la pastisseria Escribà (Gran Via de les Corts Catalanes, 546), sinònim d’innovació a la ciutat. I ho demostren amb els anomenats panellets tradinnovadors, una de les propostes que tenen per a la castanyada. El nom no enganya, perquè a les capsetes amb què es presenten els panellets tradinnovadors en trobareu de pinyons, d’ametlla i de xocolata, sí, però també de tiramisú, de lemon pie i de crema catalana!

 

 

A la pastisseria Canal (Calvet, 15, i Muntaner, 566), per la seva banda, a la festa de la castanyada hi han incorporat elements d’una celebració cèltica com Halloween per treure’s del barret els panaweens. Es tracta d’un panellets de por, pensats per als infants, fets amb massapà cuit en almíbar a 112 ºC i treballat després en capes fines, formes, gustos i aromes naturals per elaborar alguns dels monstres de referència de la nostra cultura: la mòmia, Frankestein…

 

 

A l’obrador L’Atelier (Viladomat, 140 bis) també fa temps que experimenten amb els panellets i n’han fet d’inspirats en Halloween i en la particular celebració de Tots Sants mexicana, però la novetat d’aquest 2021 deixa de banda les influències internacionals i se’n va directament a la forma: han decidit sortir de la norma i, en comptes de fer els panellets rodons com mana la tradició, els han fet quadrats perquè es torrin bé per totes les cares i quedin més cruixents. Un canvi revolucionari, que no n’afecta l’essència!

 

 

A la pastisseria Sant Croi (Bassegoda, 56), en canvi, la innovació es basa en els ingredients. Alguna vegada havien fet panellets de xupa-xup Kojak (us ho imagineu?!), i des de fa algunes temporades han entrat en el seu assortiment habitual els de pipes de carabassa i gira-sol amb xocolata. La fusió de les pipes i els panallets ha arribat a la seva màxima expressió amb els pipanellets, un plat salat inventat pel cuiner basc Juan Mari Arzak que s’inspira en els dolços catalans –en la forma– per oferir una croqueta de pernil arrebossada de pipes.

I no ens sorprèn gens que en una pastisseria especialitzada en la fusió catalano-japonesa com Ochiai (Urgell, 110) no s’estiguin d’oferir panellets passats pel seu particular sedàs. És així com, quan s’acosta Tots Sants i la castanyada, els seus aparadors s’omplen de panellets de pinyons, d’ametlla, de xocolata, de cafè i de llimona, però també de tocs orientals com els de te verd matcha i els de yuzu. Per tancar el cercle, en aquesta època també solen introduir la castanya en algun wagashi, dorayaki i kurimanju.

 

 

Evidentment, la innovació també arriba amb els ingredients perquè siguin aptes per a tots els paladars i totes les panxes. A la centenària pastisseria Foix de Sarrià (plaça de Sarrià, 12-13, i Major de Sarrià, 55 i 57) en tenen sense sucre de tots els gustos bàsics –gerds, coco, xocolata, ametlla, pinyó i cafè–; a l’obrador Artipà (Travessera de Gràcia, 241) en preparen sense gluten, i a Marawcuya ens en poden elaborar de vegans i tot.

 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!