Paisatges de paper

Per: Laura Madrià

L’art de l’abstracció consisteix a extreure l’essència d’una cosa. Molts artistes, al llarg de la història de l’art, han observat el món que els envolta, l’han interpretat i l’han traduït a l’expressió de les formes i colors més essencials que el configuraven. Com seria un capvespre per a vosaltres? I si us demanessin la representació abstracta d’una escena estiuenca amb un para-sol i una orxata? Heu fet l’exercici? I si ara hi hagués la condició de fer-ho amb paper?

 

 

Hàgiu jugat o no a fer l’artista, us agradarà conèixer l’obra de Sol E. Loràn que, a partir de teixir papers, crea unes delicades composicions fruit de l’abstracció de l’admiració del seu entorn. Com una mena de joie de vivre, es fixa en l’entramat que es genera entre les formes, les llums, els colors dels paisatges urbans i rurals, i ho tradueix tot en obres amb una estètica molt geomètrica de paper entramat. Geomètricament, explica els canvis de colors de les estacions, les ovelles pasturant al camp i l’esclat de les onades a les roques de la platja. Quanta poesia, no? Doncs això no és tot! Loràn afegeix a la poètica del contingut la pulcritud de l’art de teixir en paper, una pràctica que va començar a realitzar a partir d’un àlbum d’exercicis dels estudis de magisteri del seu besavi. Era un recull de “trabajos manuales” fets al principi del segle XX i ha estat la font d’inspiració de l’artista, que la van connectar amb l’ancestralitat de teixir, una tècnica que agilita les mans i l’ull de qui la practiqui! La repetició de formes geomètriques i de color que es genera amb segments de paper entrellaçats i superposats és tot un plaer a la vista i es pot dir que fins i tot una espècie de “sedant” per a aquells que, com jo, som fans de l’ordre, el minimalisme de formes i les línies rectes.

Us recomanem que seguiu la seva obra aquí.

 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!