Oks&Bo

Per: Marina Llompart

 

Recordes l’emoció d’obrir aquell paquet el dia de Reis? Doncs una experiència semblant és la que han imaginat Núria Serra i Txell Fàbregas d’Oks&Bo, una subscripció literària per a nens de 3 a 7 anys que farà que l’hora del conte sigui encara més especial. Una caixa que es converteix en moltes altres coses, un llibre diferent cada mes triat amb coneixement i molta estima, una guia per poder treure tot el suc de la lectura i alguna sorpresa més que anireu descobrint. Una reivindicació del poder transformador de la lectura, del poder dels moments compartits entre adults i menuts al voltant d’un llibre. Tota una invitació a llegir, i per què no, a continuar somiant.

 

Com neix la idea de crear Oks&Bo?

La idea sorgeix d’una conversa de sobretaula amb Txell Fàbregas, una amiga que ara és la cofundadora del projecte. Ens vam conèixer a la universitat i des que totes dues vam ser mares teníem la inquietud de fer alguna cosa relacionant els llibres i la cultura amb la infància. De l’experiència de compartir temps de qualitat amb els nostres fills a través de les lectures va sorgir la idea.

 

Quines diferències hi hauria entre el vostre projecte i altres menes de subscripcions com Boolino, Bookish…

El model de Bookish ens encantava, sobretot pel factor de prescripció a l’hora d’escollir entre tantes novetats editorials. Permet connectar lectors i lectures noves, que no haurien escollit en condicions normals. Crec que tots aquests elements són presents al projecte. Potser ens allunya de Boolino que no seguim un vessant tan pedagògic. Volem encoratjar la lectura per la lectura, pel plaer de llegir i de compartir històries excepcionals amb la família. El centre de la subscripció sempre és el llibre.

 

Tot i que el llibre és el centre, la caixa ve acompanyada d’uns quants detalls. Com es manté aquesta centralitat?

Es manté creant una caixa amb poques coses. Aquests elements ajuden a gaudir del llibre al màxim, com la guia de lectura, que inclou instruccions per convertir la caixa de cartó en algun altre element, en comptes d’incloure-hi una joguina. Així també podíem combatre el tema del residu que es genera. També hi ha una proposta d’activitat en família, depenent del llibre i del moment de l’any. No descartem incloure-hi més sorpreses, a la caixa, però sempre molt minimalistes.

 

Quin contingut poden trobar les famílies dins la guia de lectura?

Les activitats no estan destinades a defugir la lectura, esdevenint el llibre una excusa, sinó com una manera de copsar millor la lectura. La guia de lectura subratlla certs elements per ajudar les famílies a treure el màxim suc de la lectura, però des d’un vessant emotiu, per estimular la conversa literària, per convidar a continuar imaginant, estimular el vincle que es crea a partir de la lectura i la conversa literària.

 

Una de les vostres màximes és la tria de llibres excepcionals, fer una selecció d’entre tot el que es publica. Precisament, a partir de la crisi econòmica les editorials que s’han sumat a l’edició infantil han estat nombroses i continuen augmentant. Creieu que el mercat s’ha saturat? Costa discernir el gra de la palla?

Personalment celebrem aquest augment en la publicació de literatura infantil i que es consumeixi en qualsevol dels vessants. Tenir molts llibres a l’abast implica no haver-te de conformar amb un tipus de llibre. Quant a la qualitat literària, creiem que un bon llibre és el que et canvia la vida, que t’impulsa a llegir més, que és original. Pot ser un bon llibre per moltes raons.

Precisament, intentem durant tot l’any anar oferint llibres diferents, excepcionals a la seva manera, per mostrar aquest panorama divers.

 

Quins criteris de selecció seguiu per escollir els llibres que aniran dins les caixes?

Els criteris més de caràcter objectiu serien que el llibre en qüestió sigui d’absoluta novetat per evitar que la gent ja els tingui, que s’editin en català i castellà perquè donem a triar a les famílies si ho volen rebre en una de les dues llengües o anar alternant, que no siguin reedicions i que no formin part d’una sèrie. Però també volem enviar llibres àlbum en què la il·lustració i el text siguin excepcionals, cuidats en tots els sentits. I com ja dèiem abans, poder mostrar a les famílies diferències temàtiques, d’estil… I sobretot evitar llibres didàctics, llibres explícitament per treballar certes coses, o sobre valors. La literatura ha de ser la protagonista.

 

Què podeu oferir a les famílies?

Creiem que les famílies més susceptibles a emprar Ok&Bo són molt lectores que tenen ganes de descobrir llibres. Però precisament també ens interessen famílies que volen afavorir la lectura i busquen una manera divertida de fer-ho que sigui engrescadora per als nens, i també per als adults. L’arribada del paquet cada mes és molt emocionant i reforça aquesta visió del llibre com un regal.

Crec que precisament pot ajudar famílies que no tenen l’hàbit, sobretot perquè la guia situa la lectura, en quin context s’ha d’explicar, la manera de llegir el llibre en veu alta…

Per a les famílies molt lectores, que van a la llibreria, a la biblioteca, que s’informen, la subscripció pot ser interessant per sortir dels llibres de sempre. Tots tenim unes tendències a l’hora de consumir llibres. Crec que és positiu que algú ens presenti el que no triaríem d’entrada.

 

Ho doneu tot per crear l’experiència.

Sí. La part de l’experiència, la sorpresa, l’espera, és molt important. Tota aquesta litúrgia ja fa el procés emocionant. També l’expectativa que t’hagin triat el llibre, les propostes divertides i lúdiques que acompanyen la lectura. I és un procés que retroalimenta tots els altres punts de compra i lectura de llibres. Com més llegeixes, més ganes t’entren de llegir.

 

Què ens falta per conèixer d’Oks&Bo?

Creiem que és molt important que el negoci vagi paral·lel amb els valors d’un mateix. Per això la caixa que s’envia no va directament a les escombraries o per això el projecte va lligat a un projecte solidari. Col·laborem amb LECXIT de la Fundació Jaume Bofill, regalant una subscripció a les nostres caixes. Treballen amb famílies desafavorides que enteníem no es podien permetre la subscripció. Creiem que tots tenen el dret de tenir llibres nous, atractius i bonics, i vam decidir col·laborar-hi. I tant de bo que ho puguem fer amb més centres.

 

Gràcies per crear un projecte que reivindiqui aquest moment de lectura en veu alta com a moment significatiu i de qualitat.

És clar que sí, és un moment decisiu no sols per inculcar l’hàbit del gust per la lectura, sinó també per crear lligams afectius entre les famílies, aquest moment compartit, l’atenció dels pares i mares… Es poden llegir llibres a totes hores, però l’hora del conte abans d’anar a dormir és un moment sagrat, quasi màgic per als nens. I és precisament en la vinculació amb aquests moments tan agradables que neix l’hàbit de la lectura. La literatura a la infantesa és una clau per comprendre el món, i si aquesta clau es dona des de l’amor…

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!