Núria Coll

Per: Núria Puyuelo

Núria Coll és periodista i des del 2011 dirigeix etselquemenges.cat, la primera revista digital sobre salut i nutrició en català. Com a periodista experta en nutrició, col·labora en diversos mitjans de comunicació, com ara en el programa Divendres de TV3 i a La Tribu de Catalunya Ràdio. També és autora de la novel·la Tots els llocs em recorden a tu, publicada per Columna el 2013.

Els nostres fills són el reflex de la nostra manera de menjar?

Absolutament. Sí que és veritat que hi ha pares que mengen molta fruita i verdures i algun dels seus fills s’hi resisteix i no els agrada. Però, en general, els nens que s’han educat amb uns bons hàbits tenen inèrcies apreses molt saludables que mantindran per sempre.

Cada dia hi ha més intoleràncies alimentàries. En té la culpa la qualitat dels aliments que mengem?

Això sembla i així ho indiquen els investigadors. Segurament si mengéssim menys processats i més menjar que no ha passat per cap tipus de manipulació, el nostre cos no s’hauria de defensar constantment de substàncies desconegudes per ell. Se’m fa difícil pensar en un món ple d’intoleràncies menjant fruita, verdura, llegums i pollastre ecològic, per exemple.

Donar als nens per dinar carn i per sopar peix és donar-los massa proteïna?

Depèn. Els nens necessiten molta proteïna i no hem d’excloure’n les fonts de més absorció com la carn. Es pot ser vegetarià, però llavors els pares hauran de tenir molts coneixements per no desequilibrar els nutrients que el nen necessita. El problema del «tall» per dinar i per sopar és que difícilment és ecològic, de qualitat i, per tant, totes aquelles proteïnes que estem aportant, segurament, són d’animals medicats, que han menjat pinso transgènic, que no han menjat herba i, en el cas del peix, potser són peixos altament contaminats. Val més menjar carn i peix dos cops a la setmana i gastar-nos els calés amb carn ecològica i estalviar-nos-els comprant peix blau petit, que és molt barat, com el barat, la sardina i el sorell.

Digui’m un bon esmorzar i un bon berenar per a un nen en edat escolar?

Un bon esmorzar ha de ser energètic, però això no vol dir que necessiti molts hidrats de carboni, com ara els cereals, el pa, les galetes, etc. Sinó que l’energia l’ha de treure dels greixos. Greixos sans, és clar: oli d’oliva, alvocat, fruita seca i fruita de temporada.

Quanta fruita hauria de menjar un nen cada dia?

No ho limitaria perquè tant de bo tots l’anéssim demanant a tota hora. És una sort que a un nen li agradi la fruita i que la puguem substituir sense esforç per les galetes de mitja tarda.

És bo substituir la fruita per un suc, si al nen li agrada més?

No, no. Que els pares no es pensin que el suc és el mateix que una peça de fruita. La concentració de fruita és excessiva, per exemple en un suc de taronja hi pot haver quatre o cinc taronges espremudes i, a més, hi ha concentrats, additius i a vegades sucres afegits com suc d’atzavara. No és necessari més sucre perquè la fruita ja en conté molt.

Té algun truc per fer menjar la verdura a aquells nens que tan bon punt la veuen sortirien corrent?

Hi ha diversos trucs: d’entrada fer-los participar del moment de cuinar-les, que ens ajudin a pelar-les o que ens vegin com les cuinem. Un cop les tallem, podem buscar formes.

Què volia ser de petita?

Volia ser mestra. En el fons no anava desencaminada perquè el que volia era parlar davant de la gent, és a dir, comunicar, que és el que faig.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!