Noook, el cau de cartró
Per: Enric Soares Pallarès
El 2020, Lego va ser la marca de joguines més venuda al món. Ja ho sabeu: es destaca sobretot perquè és un joc de construcció en miniatura, amb temàtiques cada vegades més diverses, però amb pautes ben macades que donen a l’infant un marge limitat per crear. Justament a l’altre cantó, quant a la mida i al valor de la creativitat, hi ha Noook, un joc de construcció a gran escala i respectuós amb el medi.
Provinent del Regne Unit, és un cartró fet a base de materials reciclats. Inicialment pensat per al Museu del Disseny de Londres per Torsten Sherwood i inspirat en el Lego, desafia els infants a aprendre, a fer, a descobrir, a explorar i a experimentar mitjançant la construcció. Sherwood no és dissenyador de joguines, sinó que prové de l’arquitectura i el disseny industrial, però s’hi va inspirar veient jugar nens amb una caixa de cartró i la imaginació desbordant que sorgia.
A cada paquet hi ha trenta peces. Cadascuna és una rodona amb dues osques que permeten, d’una banda, doblegar-les i, d’una altra, encaixar-les amb unes altres. Les combinacions són infinites! No hi ha cap mena d’instruccions, ni Noooks de Star Wars o de VolksWagen: la temàtica és pròpia de qui hi juga.
El mateix Sherwood sol dir que la canalla respon molt bé a Noook: acostuma a fer-se’l a mida, a la seva manera. També ha rebut uns quants guardons.
Des de l’empresa tenen ben clar que Noook és una joguina que conceptualment no està marcada pel gènere ni per temàtiques concretes, sols té el límit de la imaginació. I és molt fàcil jugar-hi: es tracta de construir una base, encaixar les peces cap amunt, ser creatiu i anar fent!