Música per a plantes
Tenir plantes a casa és un costum molt arrelat en la nostra societat. Malgrat que a la majoria se’ns moren per ofegament o per deshidratació, per poca llum o per massa sol, no per això ho tornem a intentar tossudament, creient-nos que amb aquell fertilitzant o adob natural, aquell llum de bombeta càlida i indirecta o aquell consell que ens han donat a la floristeria ara sí que ens en sortirem. Però potser no cal anar tan lluny, per fer créixer i florir tot el que plantem a casa, sinó simplement engegar el reproductor de música.
Ja fa quasi mig segle, durant els psiquedèlics anys setanta, als EUA va ser tot un èxit de vendes un llibre de dos exespies nord-americans, The Secret Life of Plants, que defensava ras i curt que les plantes eren éssers sensibles. El llibre, tot i ser qüestionat per la comunitat científica, va plantar la llavor d’un moviment gens negligible al voltant dels sentiments de les plantes en molts àmbits, també en el musical. Perquè si (hi) sentien, deduïen alguns, la música els podia ajudar a créixer.
El primer fruit d’aquest curiós gènere vegetal va ser l’àlbum Mother Earth’s Plantasia (1976), del compositor canadenc Mort Garson, format per deu temes interpretats íntegrament amb un sintetitzador Moog i pensats per arribar a l’ànima de les plantes.
Plantasia no va ser l’únic àlbum pensat específicament per a plantes, sinó que en van florir alguns més, com el Green (1986) d’Hiroshi Yoshimura. Ni Garson tampoc no va ser l’únic compositor per a plantes, atès que fins i tot Stevie Wonder i alguns artistes més s’hi van arribar a engrescar. Ni tampoc no va ser un episodi passatger, tot plegat, com ho demostra que cinc dècades després, en ple auge de la jardineria arran de la pandèmia de covid-19, el segell Sacred Bones Records hagi considerat que calia de totes totes reeditar el mític disc de Mort Garson en vinil i a Spotify.
I la cosa no s’acaba aquí, no! Gràcies a les noves tecnologies, el gènere de les plantes ha agafat una nova volada i ha evolucionat fins a límits insospitats. És el cas de la iniciativa PlantWave, conreada i regada amb paciència durant força anys per l’empresa Data Garden. De què es tracta? Doncs d’un aparell electrònic que, per mitjà de sensors, promet generar cançons a partir dels sentiments i moviments de les plantes. Intuïm què en dirà la comunitat científica, però el resultat a la vista i sobretot a l’orella és ben original, no?