Museus familiars a Barcelona

Els museus ja fa temps que han deixat de ser un territori apte únicament per a adults. Els escolars, per exemple, se’ls han fet seus especialment els matins entre setmana. I, progressivament, també s’ha vist que poden ser, i són, espais per gaudir en família. Els espais culturals i museístics de Barcelona en són un bon exemple, perquè la majoria s’adrecen també a tot aquest nombrós públic en forma d’exposicions específiques, visites guiades, tallers i activitats per a les edats més primerenques.

Us detallem els principals museus i centres culturals de Barcelona amb programació infantil i familiar, classificats per grans disciplines. I us recordem que, la gran majoria, ofereixen entrada gratuïta el primer diumenge de mes!

 

ART

CaixaForum

Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8 (Sants-Montjuïc)

934 76 86 00

Obert cada dia

El primer centre cultural de la Caixa, obert el 2002 a l’edifici modernista de l’antiga fàbrica Casaramona, projectada per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, disposa d’una àmplia oferta social, cultural i educativa per a tota mena de públics.

Especialment l’infantil i familiar, que per mitjà d’espectacles, projeccions de cinema (amb el cicle Petits Cinèfils), tallers (com Art en joc i Quiric) i visites dinamitzades, permet gaudir d’una experiència compartida amb l’art, la ciència, la música i les humanitats.

 

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Montalegre, 5 (Ciutat Vella)

933 064 100

Dilluns tancat, excepte festius

El CCCB és un espai per a la creació, la investigació, la divulgació i el debat de la cultura contemporània, on les arts visuals, la literatura, la filosofia, el cinema, la música, les arts escèniques i l’activitat transmèdia s’interconnecten en un programa interdisciplinari.

Disposa d’un extens ventall de propostes per a tots els públics que inclou exposicions, debats, festivals, concerts, cicles de cinema, cursos, tallers i itineraris urbans, amb propostes infantils i familiars periòdiques.

 

Disseny Hub Barcelona

Pl. de les Glòries Catalanes, 37-38 (Sant Martí)

93 256 68 00

Dilluns tancat, excepte festius

El Museu del Disseny de Barcelona és el museu de les arts de l’objecte i del disseny, amb un fons de més de 70.000 objectes que tradicionalment s’han classificat sota la denominació d’arts decoratives o arts aplicades i que abracen des del segle IV aC fins a l’actualitat, amb col·leccions úniques i de ressò internacional, com ara els teixits medievals, el vidre català esmaltat del segle XVI i la ceràmica de l’Alcora.

A més de poder visitar en família les exposicions permanents i temporals, el museu programa els caps de setmana tallers i activitats familiars al voltant del disseny i l’artesania.

 

Espai Subirachs

Carrer Batista, 6 (Poblenou)

93 5415277

Obert dijous, divendres i dissabte

Espai dedicat a l’artista Josep M. Subirachs (1927-2014). La col·lecció permanent (també virtual) conté una selecció significativa de diferents tipologies i tècniques representatives de l’activitat artística de Subirachs: dibuix, escultura, pintura i obra gràfica.

 

Fundació Antoni Tàpies

Aragó, 255 (Eixample)

934 870 315

Dilluns tancat

La Fundació Antoni Tàpies va ser creada el 1984 per l’artista Antoni Tàpies amb l’objectiu de promoure l’estudi i el coneixement de l’art modern i contemporani. Amb aquesta finalitat, va obrir la porta el juny del 1990 a la seu de l’antiga Editorial Montaner i Simon, obra de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, restaurada i condicionada per acollir exposicions temporals, simposis, conferències i cicles de cinema, a més de mostres periòdiques dedicades a Antoni Tàpies.

Les seves mostres es poden visitar lliurement en família, però periòdicament s’hi organitzen visites guiades familiars. I també hi ha l’opció de les mediacions familiars, un recurs de cap de setmana en què les educadores del museu poden acompanyar les famílies que autònomament recorren les exposicions.

 

Fundació Joan Miró

Parc de Montjuïc (Sants-Montjuïc)

934 439 470

Dilluns tancat, excepte festius

La Fundació Joan Miró va ser creada pel mateix artista amb un fons inicial constituït majoritàriament per la seva col·lecció privada, amb la voluntat d’establir a Barcelona un espai mironià de referència internacional, impulsar la recerca i els estudis sobre Miró i sobre art contemporani i posar en valor el seu fons. La fundació va obrir al públic el 10 de juny de 1975 i, des d’aleshores, ha esdevingut un espai dinàmic on l’art de Joan Miró conviu amb la creació artística més contemporània.

Disposa d’una programació específica per a famílies, amb tallers artístics que van variant al llarg de l’any.

 

Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba)

Plaça dels Àngels, 1 (Ciutat Vella)

93 481 33 68

Dimarts tancat, excepte festius

El MACBA es dedica des del 1995 a l’exposició de l’art i les pràctiques culturals contemporànies. L’edifici principal, al cor del Raval, és obra de l’arquitecte nord-americà Richard Meier i acull exposicions tant de la col·lecció pròpia com d’externes.

Una part de la seva programació és enfocada als infants i les seves famílies, amb activitats i tallers relacionats amb l’art i el pensament contemporanis.

 

Museu Europeu d’Art Modern (MEAM)

Barra de Ferro, 5 (Ciutat Vella)

933 19 56 93

Dilluns tancat

Amb la idea d’impulsar un nou concepte per a l’art contemporani, el juny del 2011 va néixer el MEAM al Palau Gomis, sota el patrocini de la Fundació de les Arts i els Artistes figuratius.

L’espai disposa d’un programa educatiu, que es complementa de tant en tant amb activitats adreçades al públic familiar.

 

Museu Frederic Marès

Plaça de Sant Iu, 5 (Ciutat Vella)

Dilluns tancat

El Museu Frederic Marès és un singular museu de col·leccionista que conserva les col·leccions que va aplegar el fundador, l’escultor Frederic Marès (1893-1991).

 

Museu de la Música

L’Auditori

Lepant, 150, 2a planta (Eixample)

93 256 36 50

Dilluns tancat

El 2007, el Museu de la Música tornava a obrir al públic a l’Auditori, amb una exposició permanent de prop de cinc-cents instruments de moltes èpoques i cultures i documents musicals.

Durant els caps de setmana, el museu s’omple d’experiències musicals per mitjà de concerts i activitats familiars.

 

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Palau Nacional

Parc de Montjuïc (Sants-Montjuïc)

93 622 03 76

Dilluns tancat, excepte festius

El MNAC, culminació d’un llarg procés de recuperació històrica que va començar al final del segle XIX gràcies al fenomen de la Renaixença, es va inaugurar oficialment l’11 de novembre de 1934. La inauguració s’havia de fer un mes abans, però va coincidir amb els Fets del Sis d’Octubre i es va haver d’ajornar. És per aquest motiu, també, que la inauguració va ser presidida pels militars que exercien el poder en aquells moments. Des d’aleshores, el museu té la missió de conservar i exhibir la col·lecció d’art català més important del món, mostrant-lo en la seva totalitat, des del romànic fins a l’actualitat.

A més d’activitats infantils per fer per lliure, com per exemple Una mà de contes i Els enigmes del Museu, el MNAC proposa activitats familiars i de lleure cada diumenge, a més de visites comentades amb artistes alguns dissabtes.

 

Museu Picasso

Montcada, 15-23 (Ciutat Vella)

93 256 30 00

Dilluns tancat

El Museu Picasso, inaugurat el 1963, és el centre de referència per al coneixement dels anys de formació de Pablo Picasso. El geni del jove artista es revela a través de les 4.251 obres que componen la col·lecció permanent. El museu també revela el vincle estret i inseparable amb Barcelona, forjat en la seva adolescència i joventut, i que es va allargar fins a la seva mort.

A banda algunes activitats i visites familiars proposades al llarg de l’any, el Museu Picasso impulsa anualment la festa del dibuix Big Draw a Barcelona.

 

KBr

Av. del Litoral, 30 (Poblenou)

932 72 31 80

Dilluns tancat

KBr és el nou centre de fotografia de la Fundación MAPFRE a Barcelona. Disposa de dos espais expositius, llibreria, una zona per a activitats educatives i un auditori polivalent.

 

 

CIÈNCIES

CosmoCaixa

Isaac Newton, 26 (Sarrià-Sant Gervasi)

93 212 60 50

Obert cada dia

Amb permís del Parc de la Ciutadella, l’espai més veterà de divulgació científica de la ciutat és el CosmoCaixa, inaugurat el 1981 com a Museu de la Ciència. En els més de 30.000 metres quadrats d’instal·lacions dedicades a difondre la ciència lúdicament i interactivament hi ha exposicions i activitats al voltant dels dinosaures, la naturalesa i les espècies, la sensibilització ambiental, la iniciació científica i l’astronomia, en aquest cas al Planetari.

Durant els períodes de vacances escolars al llarg de l’any també hi ha propostes infantils més concretes i delimitades en el temps.

 

Museu Blau

Parc del Fòrum

Plaça Leonardo da Vinci, 4-5 (Sant Martí)

932 566 002​

Dilluns tancat

El Museu Blau es va inaugurar el 2011 al Parc del Fòrum i forma part del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Ocupa 9.000 metres quadrats distribuïts en dues plantes i al gran vestíbul ens dóna la benvinguda l’esquelet d’una balena que va varar a la platja de Llançà el 1862. El museu s’estructura al voltant de diferents instal·lacions i espais, la mostra de referència Planeta vida (un viatge per la història de la vida i la seva coevolució amb el nostre planeta), espais per a exposicions temporals, la mediateca, el Niu de Ciència

A més del Museu Blau al Fòrum, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona també gestiona el Jardí Botànic i el Jardí Botànic Històric, situats a Montjuïc i amb la seva oferta i programació infantil i familiar periòdiques, com Mediterraniam, embranca’t al Botànic i la Jugatecambiental, respectivament.

 

HISTÒRIA i ARQUEOLOGIA

El Born Centre de Cultura i Memòria

Plaça Comercial, 12 (Ciutat Vella)

93 256 68 51

Dilluns tancat

El Born CCM és un espai que es posa al servei de la ciutat amb la voluntat d’incentivar i de promoure la reflexió sobre la memòria local, nacional i la memòria dels esdeveniments que afecten les comunitats humanes del món.

Amb el nom del Bornet s’aplega la programació infantil i familiar, amb activitats basades en la diversió, la cultura, l’art i l’humor.

 

Castell de Montjuïc

Carretera de Montjuïc 66 (Sants-Montjuïc)

932 564 440

El castell de Montjuïc fa segles que controla des de l’altura la ciutat de Barcelona. Ara, de gestió municipal en gran part, ofereix la possibilitat de visitar tots els seus espais interiors i exteriors, amb unes vistes panoràmiques immillorables, i també gaudir del centre d’interpretació de la muntanya i també d’exposicions temporals, a més d’activitats relacionades al llarg de l’any.

 

Monestir de Pedralbes

Baixada del monestir, 9 (Sarrià-Sant Gervasi)

93 256 34 34

Dilluns tancat

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes,  fundat per la reina Elisenda de Montcada l’any 1327, es pot visitar per descobrir-hi com era la vida monàstica a l’edat mitjana i també molts aspectes de la quotidianitat de l’època, a través d’exposicions i activitats. Alhora, l’espai mateix, amb el gran claustre, convida a distanciar-se del brogit de la ciutat.

 

Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC)

Passeig de Santa Madrona (Sants-Montjuïc)

934 23 21 49

Dilluns tancat

El MAC, recollint la tradició museística en arqueologia des de principi de segle, és fruit de la llei de museus aprovada el 1990. Com a museu nacional, el seu objectiu és conservar, investigar i difondre els vestigis arqueològics que il·lustren l’evolució històrica, des de la prehistòria a l’època medieval. La seu del MAC barcelonina és una mostra permanentment dels vestigis arqueològics que il·lustren l’evolució de Catalunya i el seu entorn durant la prehistòria i la història antiga.

El MAC programa activitats d’animació i oci per a nens en família, amb l’eix temàtic de la divulgació arqueològica.

 

Museu de Cultures del Món

Montcada, 12 (Ciutat Vella)

932 562 300

Dilluns tancat

El Museu de Cultures del Món de Barcelona acosta al públic visitant la diversitat artística i cultural de diferents pobles de l’Àfrica, l’Àsia, Amèrica i Oceania.

Els espais es poden gaudir amb la mainada, per exemple amb l’itinerari familiar Un tomb per les cultures del món.

 

Museu Egipci de Barcelona

València, 284 (Eixample)

93 488 01 88

El Museu Egipci de Barcelona, creat el 1994, pertany a la Fundació Arqueològica Clos, una entitat privada i sense ànim de lucre que té per missió la promoció i difusió de l’art en general i l’arqueologia, especialment de l’antic Egipte.

Les activitats, cursos i tallers per a nens són un dels pilars de la programació.

 

Museu Etnològic

Passeig de Santa Madrona, 16-22 (Sants-Montjuïc)

93 256 34 84

Dilluns tancat

El Museu Etnològic de Barcelona és un museu d’antropologia que divulga reflexions sobre la societat contemporània a través de la doble emoció del coneixement científic i alhora estètic, en què els objectes són el punt de partida per arribar a significats que interpel·len el visitant perquè interpreti el seu entorn social.

El diumenge és el dia del museu dedicat a les activitats per a tota la família, amb contes i espectacles de tot el món.

 

Museu d’Història de Catalunya

Plaça de Pau Vila, 3 (Ciutat Vella)

93 225 47 00

Dilluns tancat, excepte festius

El Museu d’Història de Catalunya va obrir la porta el febrer del 1996, al Palau de Mar, amb la voluntat d’esdevenir un referent en la divulgació de la història i del patrimoni col·lectiu del país.

Per aconseguir-ho, programa constantment activitats, tallers i visites per als més petits.

 

MÉS MUSEUS

Espai Bombers

Lleida, 30 (Sants-Montjuïc)

93 256 54 34

Obert cada dia

L’Espai Bombers-Parc de la Prevenció és un centre formatiu, divulgatiu i expositiu dedicat a la prevenció i la seguretat inaugurat l’11 de novembre de 2016 a l’antiga caserna del Poble-sec. D’una banda, és un espai museístic que posa en valor la història del Cos de Bombers de Barcelona i, d’una altra, és un centre formatiu i divulgatiu dedicat a la prevenció i l’autoprotecció.

Entre les activitats per al públic familiar hi ha visites guiades i dinamitzades els caps de setmana.

 

Museu de Cera

Passatge de la Banca 7 (Ciutat Vella)

Obert cada dia

El nou Museu de Cera de Barcelona ha obert les portes el 4 de desembre de 2020 convertit en un museu del segle XXI, però sense perdre la seva impressionant arquitectura i història. Utilitzant noves tecnologies, figures i escenografies distribuïdes en 28 zones, els visitants gaudiran d’un recorregut per una part de la nostra història i el nostre present.

 

Museu Marítim

Av. de les Drassanes, s/n (Ciutat Vella)

933 429 920

Obert cada dia

El Museu Marítim és una institució consagrada a la cultura marítima amb més de vuitanta anys d’història. Té la missió de conservar, estudiar i difondre el patrimoni marítim del país, un dels més rics de la Mediterrània. Es troba a l’edifici de les Drassanes Reials, a la façana marítima de la ciutat i al peu de la muntanya de Montjuïc.

A més de poder compartir en família les exposicions, el Museu Marítim proposa tallers infantils els caps de setmana, a més dels Itineraris de terra i de mar i les visites al Pailebot Santa Eulàlia.

 

Museu de la Xocolata

Comerç, 36 (Ciutat Vella)

93 268 78 78

El Museu de la Xocolata és un equipament dinàmic impulsat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona, situat a l’antic convent de Sant Agustí, que presenta un recorregut pels orígens de la xocolata, la seva arribada a Europa i la seva difusió com un element situat entre el mite i la realitat, entre les propietats medicinals i el seu valor nutritiu, que relacionen tradició amb futur i que formen part del nostre imaginari col·lectiu.

És un museu eminentment pensat per a la canalla, i per això proposa moltíssims tallers per a totes les franges d’edat: de 0 a 3 anys, de 4 a 6 anys, de 6 a 12 anys i de 13 a 17 anys, a més d’activitats familiars i per a adults.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!