Mirar el passat per veure el futur

Espai Patrocinat:

 

En l’imaginari de la majoria d’infants hi ha contes amb castells medievals, aventures de clicks pirates, terrorífiques mòmies i fascinants faraons, històries de romans… Tot un seguit de referents que, sense l’arqueologia, no tindrien segurament tanta força en la ment de la canalla. L’“estudi de les coses antigues”, com es pot traduir el mot grec arkhaiología, no és una cosa d’ara, sinó que l’interès dels humans pel seu passat retrocedeix bastant més en el temps. Però no va ser fins a mitjan segle XIX, amb les investigacions de l’alemany Heinrich Schliemann (1822-1890) sobre la civilització grega, que no es va establir l’arqueologia moderna.

Una arqueologia, ja sobre bases científiques, que ens ha permès conèixer molts passos de la humanitat i les cultures a partir de les restes del patrimoni antic. Excavant més profundament o menys sota terra o dins la mar, i sobretot investigant les troballes del passat durant moltes hores al laboratori, els arqueòlegs ens ajuden a conèixer-nos més aprofundidament com a humans, en conjunt, i com a pobles, en concret. Perquè la seva tasca, a més d’excavar i analitzar, implica també mirar i interpretar d’una manera diferent el món i els objectes que ens envolten quotidianament.

L’arqueologia, més enllà dels clixés cinematogràfics introduïts per l’intrèpid Indiana Jones, és en aquest sentit una disciplina i pràctica formidable per als infants. Perquè no hi ha cap criatura (ni arqueòleg!) que no s’apassioni excavant a la sorra (al pati, al parc, a la platja, al camp…), a la recerca de tresors amagats. I tampoc no hi ha cap criatura (ni arqueòleg!) que no s’emocioni ordenant les peces d’un immens puzle (sovint sense ajuda ni instruccions) per reconstruir-ne la imatge global. No és estrany, oi, que a molts arqueòlegs els piqués el cuquet de la receca del passat des de ben menuts?

 

 

Uns menuts, actualment, que es poden acostar a la disciplina arqueològica gràcies a un amplíssim ventall d’espais, recursos i propostes. Des dels grans museus arqueològics del món (com els d’Atenes, el Caire, Londres, Mèxic i Roma), cada vegada menys magatzems de restes antigues i més finestres lúdiques per interactuar-hi, fins a emplaçaments escampats per tot el planeta (coves i jaciments prehistòrics, construccions de totes les èpoques…). I amb algunes iniciatives tan originals com la del Castell de Guédelon, al bell mig de França, aixecat des de fa més de vint anys per un grup d’amics i voluntaris amb una motivació científica, històrica, pedagògica, turística i humana: construir un castell de bell nou, seguint els materials, les tècniques i la tecnologia de l’edat mitjana.

 

 

Més a prop de nosaltres, geogràficament i culturalment, tenim el Born Centre de Cultura i Memòria  de Barcelona, un excepcional espai al centre de la ciutat on els infants poden descobrir gràcies a les visites guiades, les sessions de contacontes, els jocs i els tallers educatius del cicle familiar El Bornet com vivien els barcelonins de fa tres segles, tot trepitjant els seus carrers. I traient tot el suc de les últimes tecnologies digitals i les plataformes de microfinançament, la comunitat DigVentures pretén des de 2012 oferir més oportunitats a les famílies per participar en la recerca del passat. Amb el lema “L’arqueologia a les teves mans”, dissenya iniciatives i experiències arqueològiques col·laboratives a la Gran Bretanya, però també en alguns racons més d’Europa i als EUA.

 

 

Com a ciència que estudia les restes materials d’unes altres èpoques, l’arqueologia ens aporta consciència sobre el paper de fonts d’informació ben variades i ens destaca, alhora, la importància de conservar el patrimoni històric com a via de coneixement. Un patrimoni que ens permet presentar i transmetre el passat a les noves generacions, convertit en un mètode pedagògic de primer ordre per conèixer més a fons l’origen i la realitat de la nostra societat. Per comprendre, ras i curt, que no s’entén el present, ni es pot encarar el futur, sense saber bé el passat.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!