Melmelades i confitures, tot un món per endinsar-se

Per: Martí Crespo

 

Les melmelades i confitures són un dels productes que no solen faltar mai a la nevera, ben a mà o en un racó al fons de tot. Perquè, ben sovint, la seva dolçor i frescor és l’element estrella dels esmorzars i els berenars de petits, mitjans i grans a casa. O no? A Catalunya, per sort, n’anem ben servits gràcies a una creixent oferta d’elaboradors artesans, com les excel·lents confitures de la gent de Fil d’Or d’Agullana (Alt Empordà) o les melmelades bio del Pot Petit (amb obrador a Rubí i matèries primeres del Priorat).

Sense prescindir de tots aquests fabricants, també tenim l’opció ben interessant de posar-nos el davantal i el barret de cuina i mirar d’elaborar-ne nosaltres mateixos a casa. Perquè, a més d’ajudar-nos a aprofitar excedents de fruites o verdures que tinguem a l’abast, ja us podeu imaginar que és una activitat idònia per fer en equip tota la família.

Ah, que no ho heu provat mai? Doncs això no ha de representar cap problema perquè sempre podem preguntar a les amistats o ens podem deixar guiar pels tallers i cursets que, de tant en tant, es programen en espais de cuina familiar o centres cívics de la ciutat, com el del Sortidor del Poble-sec, especialitzat justament en temes d’alimentació i cuina.

 

 

Va ser així, de fet, com va començar el seu camí cap al país de les melmelades la Cristina Martorell: el 2014, explica, va plantar quatre maduixeres a l’hortet que tenia a casa, a Tiana, i amb la primera collita va decidir provar de fer-ne. El resultat va ser tan bo, segons que li deien tots els qui la tastaven, que es va animar a produir-ne més quantitat i més varietat. Així va néixer Melmelària, la petita empresa artesana i ecològica que remena tota sola amb un catàleg de gustos i textures inimaginable: en té de fruita, de verdura, de pètals de flors, de líquides…

Per millorar el procés d’elaboració, la Cristina no va dubtar a apuntar-se als cursets i tallers del Museu de la Confitura de Torrent (Baix Empordà), un espai força desconegut i molt recomanable que tenim a casa nostra des del 2004. Rere aquest museu tan singular hi ha la cuinera i escriptora Georgina Regàs (1932-2022), que es va començar a interessar per les melmelades, confitures i gelees d’una manera molt semblant: amb un llimoner enganxat a la façana de casa. De les primeres llimones que en va collir, d’entrada en va fer sucs i després cremes, sorbets i pastissos. Però un dia, explicava Regàs, una amiga anglesa li va donar una recepta de melmelada i va entrar en un món que la va fascinar. Fins al punt, ja ho veieu, de dedicar-hi totes les forces… i un museu!

 

 

Si ja se us està fent la boca aigua, us recomanem visitar-lo com més aviat millor i repassar, prèviament, la seva botiga en línia, amb una llista quasi infinita (i periòdica!) de melmelades, confitures i gelees. Moltes, ja ho veureu, han estat premiades als concursos més prestigiosos d’Anglaterra, el centre del món de tot aquest univers tan dolç!

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!