Mariela Heredia

Mariela Heredia és presidenta i fundadora d’app_arte, una associació dedicada al foment i la difusió de llibres digitals per a nens sobre art, literatura i noves formes narratives. Des d’app_arte, també ha creat aplicacions mòbils sobre poesia, com ara l’aplicació Brossa CAT, que permet als nens de més de 3 anys descobrir el meravellós univers brossià.

 

Què hi trobarem, a l’aplicació Brossa CAT?

Amb l’app us podreu acostar una mica més a la poesia de Joan Brossa, descobrir qui era el poeta i quan va viure, així com interactuar amb la seva poesia, jugar amb alguns dels seus poemes visuals i, fins i tot, crear personatges com si fóssiu Brossa.

Un peix d’estètica brossiana que Miriam Sugranyes va dissenyar especialment per a l’app, com una mena d’alter ego del poeta, es converteix en una mena de guia que us acompanyarà en el recorregut en què les vocals seran les autèntiques protagonistes. Hi trobareu lletres que es transformen i figures que desapareixen.

 

Com va sorgir la idea?

La idea original va començar perquè volíem crear un contingut digital relacionat amb les peces que conformaven l’exposició itinerant Joan Brossa. Escolteu aquest silenci. Finalment, però, es va crear una eina que es pogués utilitzar a casa, a l’escola i a la mateixa mostra.

Joan Brossa, a un determinat moment de la seva carrera, va decidir canviar de codi i passar de la poesia textual a la poesia visual, que és el que podeu trobar sobretot a l’app Brossa. Va començar per descontextualitzar les lletres i les va fer servir com a signe amb un interès en si mateixa, les va girar i cap girar i jugar sense parar. Exactament el que fan els més petits amb l’abecedari!

 

Creus que és una bona eina perquè els nens s’acostin a la figura d’aquest poeta?

Jo crec que el suport digital és una eina més, i com totes, serà bona si es fa servir dins d’un context i es genera un vincle amb l’obra partint dels elements que són propers als nens, i si es barreja el digital amb l’analògic sempre és més interessant i es pot fer un bon còctel!

Hi ha molt poques publicacions fetes sobre poesia, en digital, en català i per a nens. El 2013 quan la vam publicar vam ser els primers. Després es van fer un parell de propostes més com la de la Joana Raspall i la del Miquel Martí i Pol que van ajudar a fer créixer una mica més les publicacions d’aquest tipus. La Fundació Brossa va ser molt receptiva amb el projecte i va ser un plaer treballar amb ells. Encara ara seguim col·laborant plegats. Portarem Brossa a Lausanne, a Suïssa, per tal que mediadors, bibliotecaris i professors el coneguin i hi juguin.

 

Què és l’associació app_arte?

Des del 2013 treballem per a la difusió, creació i investigació de la literatura digital infantil i juvenil, i per promoure les noves formes narratives; fem projectes i tallers al voltant de l’experiència literària i estètica a partir de propostes digitals; donem suport a mediadors perquè coneguin què es fa en continguts digitals de qualitat, i intentem fer més coneguda i amable el mercat de publicacions digitals per als més petits.

 

Què et va moure a dedicar-te a la creació d’aplicacions educatives pensades per a museus?

En un principi vam voler produir i editar aplicacions abans de dedicar-nos a la prescripció i passar-nos al camp de la formació. Vam voler endinsar-nos en la cuina de la producció digital per poder entendre-la millor.

Em va moure la manca de publicacions de qualitat per a nens, i la falta de figures de mediació en aquest àmbit, professionals que apropin les publicacions que hi ha, que facilitin la feina de cerca i que proposin bones pràctiques.

Ara acabem d’estrenar una nova web i seguim amb moltes ganes creient que un espai de diàleg i de reflexió cap a les aplicacions, comptes interactius, videojocs i audiollibres és molt necessari. Més que mai!

 

Com creus que serà el futur de les aplicacions i l’àmbit digital pel que fa a la literatura?

Per sort, sempre ens sorprendrà. M’agrada molt la idea que el futur sigui escandalós i que trenqui els límits del que enteníem com a llibre. Les bones històries van més enllà del format o els suports. Les noves narratives poden ser molt enriquidores, és a dir, poden narrar amb altres veus, suports, textos, amb moltes llaminadures digitals, però si no hi ha un bon treball narratiu darrere serà una narrativa més. No desapareixerà el llibre, sinó que es multiplicaran les opcions de lectura i conviuran.

De totes maneres el futur ha d’estar acompanyat amb una ferma proposta d’inversió en producció editorial digital i educativa i també en formació crítica.

 

Creus que les escoles estan lluny d’introduir aquestes eines a l’aula?

No totes les escoles dels barris de Barcelona estan en les mateixes condicions. A més, cada escola és un món. El que sí que sé és que els centres escolars fan mans i mànigues amb els pobres pressupostos que es destinen a educació. Tot i així, és veritat que la voluntat per crear un espai destinat a la lectura en digital ha de venir en primer lloc de l’escola i ha de formar part del seu projecte de foment a la lectura, però ha de tenir aquesta inquietud, aquesta iniciativa.

Vam començar aquesta aventura de creació d’aplicacions i la creació de processos de mediació quan vam començar a preguntar-nos què hi ha dins de la tauleta. Què es podia fer per trobar contingut de qualitat més enllà de les recomanacions de l’Apple Store o d’Amazon. Una vegada l’aplicació ha estat baixada, què es fa en un entorn escolar o biblioteca pública perquè pugui ser una experiència individual o compartida més interessant i enriquidora?

 

De vegades sembla que el món digital es vegi com una amenaça en l’àmbit educatiu en comptes de com una oportunitat?

L’única amenaça és la por, en tots els aspectes de la vida. Per això crec que no cal preocupar-se, sinó ocupar-se. Cal conèixer el que hi ha i, en lloc de veure la part negativa, educar nens i nenes que tinguin la capacitat de ser crítics amb el consum digital que facin.

 

Quan eres petita, què volies ser de gran?

Quan era petita volia ser artista, perquè sempre me’ls imaginava dibuixant a l’aire lliure, amb un barret!

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!