Lliçó 53: Bob Esponja i Yellow Submarine
Per: Professor Catòdic
Molt abans que vosaltres naixéssiu van existir obres audiovisuals espectaculars que van fer dels vostres progenitors millors persones. No sentiu curiositat per aquells programes, pel·lícules i sèries?
Bob Esponja(1999)
El món dels dibuixos animats, ben sovint pot resultar molt psicodèlic vist amb ulls d’adults. Perquè no em negareu que inventar-se una sèrie amb quasi tres-cents capítols seguint les suposades peripècies d’una esponja marina no és, d’entrada, una cosa molt de flipats! És clar que, si ho pensem bé, que al darrere hi hagi un animador que també havia cursat estudis de biologia marina, com Stephen Hillenburg, i que la seva productora s’anomenés United Plankton Pictures, ja feien intuir que el tema de les profunditats, que superficialment ens pot semblar monòton, contingués en el fons una gran quantitat d’aventures i de personatges. A més d’en Bob Esponja, a la sèrie de Hillenburg estrenada el 1999 hi havia estrelles de mar mandroses, crancs i plànctons dedicats a la restauració, peixos globus, un caragol que miolava, un esquirol submarinista i un calamar que, segons que va haver d’aclarir força temps després el mateix productor de la sèrie, era originàriament un pop.
Yellow Submarine (1968)
Psicodèlia, dèiem? Doncs per psicodèlia de debò, el film d’animació dels Beatles, Yellow Submarine! Dirigit per l’animador canadenc George Dunning inspirant-se en els grans himnes del pop del grup de Liverpool, les aventures del submarí groc i els seus tripulants per salvar un paradís musical sota el mar anomenat Pepperland van representar un veritable esclat de color i una gran revolta respecte als cànons que anaven molt en la línia, de fet, amb l’any de la seva estrena: el mític 1968. Una bona anada d’olla submarina, amb hits al·lucinògens com “Lucy in the sky with diamonds”, que segons algunes llengües va adoptar el títol i la forma d’un petit submarí groguet arran de les visions que John Lennon va tenir en el seu primer viatge… amb l’LSD.