Lídia Fraguas

Per: Marina Llompart

Lídia Fraguas és mestra i la trobareu a Instagram amb unes fotos meravelloses i cuidades, plenes de natura, d’activitats amb els seus fills i de sortides amb la seva furgoneta. I ara, a més de gaudir-ne en el món virtual, la podem tenir a casa nostra gràcies al llibre que ha publicat amb Editorial Mediterrània, Plans eco en família. Hi trobareu un bon grapat d’activitats i plans per fer amb els infants, amb la natura i la creativitat com a grans protagonistes.

 

Com neix el llibre?

El llibre neix arran d’una trucada de l’editorial. Editorial Mediterrània volia que féssim plegats un llibre sobre art. La idea es va anar perfilant i vam acabar classificant els plans no sols en art, sinó també en natura i activitats per fer a casa.

 

Aquest llibre, en realitat, està completament alineat, és com una expansió, d’allò que promociones al teu compte d’Instagram?

Una mica sí, perquè el llibre recull la meva filosofia de vida, en la qual busco crear records bonics en família, sempre en contacte amb la natura i on l’art té un paper important. Penso que la natura proporciona un munt d’estímuls que ajuden en els processos d’aprenentatge dels nens. A casa, sempre que podem, fem activitats a l’aire lliure, perquè creiem que els nens han d’aprendre a observar-la, a badar, aprendre del seu ritme. Han d’entendre que no tot és immediat, que requereix el seu temps, que abans del fruit ve la llavor. Per mi la natura té una bellesa increïble que hem de transmetre als infants. Ningú hauria d’estar privat de tot el que ens ofereix la natura.

 

Com vas començar a Instagram i en quin moment “et vas professionalitzar”: vas començar a divulgar una vida més conscient, més alineada amb la natura…

La veritat és que vaig començar amb Instagram just abans de ser mare. Després em va donar la possibilitat d’estar en contacte amb altres dones en la mateixa situació que jo i va fer que continués compartint el meu estil de vida. A poc a poc es va convertir en la manera de mostrar el nostre dia a dia, les coses que creava amb els meus fills i últimament els nostres viatges en furgo i com intentem portar una vida més sostenible.

 

Quins són els pilars essencials de les activitats que proposes?

Llibertat, creativitat i diversió.

 

Quina és la teva activitat preferida o la infal·lible que vulguis compartir amb nosaltres?

Qualsevol en la qual es tingui en compte el contacte i la cura de la natura i impliqui la imaginació i creativitat dels nens i les nenes, com pintar o dibuixar lliurement, sense ordre ni norma, en plena natura.

 

Què va aportar al llibre la mirada de Mònica Bedmar? Te l’imaginaves així?

Sense les fotografies de la Mònica (i els dibuixos del Subi) el llibre no tindria sentit. Quan l’editorial em va preguntar si coneixia alguna fotògrafa vaig tenir clar que havia de ser ella, i per sort va acceptar. La Mònica té una mirada màgica. Sabia que captaria d’una manera especial aquests records bonics que volia transmetre al llibre.

 

Com entens la maternitat? Com gaudeixes del temps lliure amb ells? Com se t’ocorren totes aquestes activitats?

La maternitat és un aprenentatge constant, que ha despertat la meva part més creativa. Soc una persona a qui ja li agradava crear amb les mans, però des que soc mare encara més. De fet, quan estem junts, l’art envaeix molts dels nostres moments. Sempre acabem creant alguna cosa, ja sigui pintant, cuinant, modelant fang o realitzant una construcció amb les peces de Lego. L’art ocupa una gran part del nostre dia a dia. De fet, molts cops no proposo una activitat concreta, sinó que ofereixo materials diversos perquè creïn, ja siguin unes pintures, uns tampons, unes pedres, fulles o bastonets. Qualsevol element de la natura també serveix per crear. La cosa important és deixar anar la imaginació i creativitat dels nens i les nenes. No cal intenció per crear.

 

Aquest darrer any no hem pogut viatjar, no ens hem pogut moure tant com voldríem i fins i tot vam estar del tot confinats: com us en vau sortir, amb els nens? Com us ho heu fet per continuar oferint-los activitats alineades amb el vostre estil de vida?

Vam tenir moments de tot, com tothom, perquè tant la meva parella com jo som mestres i havíem de treballar. Va ser una muntanya russa d’emocions i una adaptació constant, però en el fons en tenim un bon record. Van ser uns mesos molt intensos, però que ens van permetre conviure tots junts les 24 hores del dia, i la cosa important era que ens sentissin presents, oferir-los amor i seguretat.

Vam aprofitar molt per crear, com deia, lliurement: vam acabar les pintures i els papers d’embalar; vam construir amb tots els cartrons i capses que teníem per casa; vam muntar cabanes amb el sofà i totes les teles de què disposàvem; vam acabar la farina per fer pastissos i pa… Curiosament, vaig trobar molt a faltar la presència d’elements naturals en les nostres creacions. Recordo que el primer dia que vam poder sortir vam omplir un cistell de pals, pedres, branques i fulles. I a partir del moment que ens van deixar vam comprar un planter i més plantes per al balcó. Necessitàvem sentir la natura a casa.

 

Quin consell donaries a les famílies que volen estimular el lleure dels seus infants amb activitats i plans creatius, però que no saben ni per on començar, no tenen temps i troben dificultats per pensar en termes creatius?

Simplement els diria que deixin crear als seus fills i filles sense por i que els ofereixin materials com més diversos millor, perquè experimentin i descobreixin noves tècniques artístiques, ampliïn el ventall de possibilitats. Que creguin en la imaginació dels infants, que amb l’art es poden crear moments màgics i especials en família. No cal pensar propostes gaire complicades. De fet, les activitats del llibre són fàcils de realitzar, no es necessita un material molt concret, s’aprofita tot allò que ens ofereix la natura i que tenim per casa.

 

Els teus grans aliats per dur a terme aquestes activitats o plans? (llibres, material, recursos, objectes…)

M’apassiona molt la història de l’art. He mirat i llegit molts llibres sobre diferents artistes, homes i dones, d’ara i d’abans. M’agrada molt que els meus fills coneguin artistes, importants o no, i que en valorin les creacions. Crec que és important que els infants vagin als museus des de ben menuts, aprenguin a observar, a badar amb l’art, a valorar i respectar tota mena de creacions. Intento buscar llibres que acostin l’art als nens i nenes, i tenim un petit racó lector només sobre art, amb llibres infantils però també d’adults. Cal que els infants tinguin al seu abast una gran bibliografia que parli d’art.

 

Com podem fer que els nostres fills tinguin de petits més consciència ecològica?

Penso que si els adults procurem portar una vida sostenible, els nens i nenes aprendran dels nostres actes. No cal forçar res ni fingir, simplement si portem una vida amb consciència ecològica, ells creixeran amb aquesta filosofia i la duran a terme quan siguin més grans.

 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!