Les flors de Catalunya (1936)
Un dels aspectes que se solen destacar del temps de la República és el de l’ensenyament. L’educació durant una bona part de la dècada del 1930 va viure un moment dolç a casa nostra, amb experiències educatives públiques molt innovadores. Gràcies a la digitalització de quasi set centenars de llibres, opuscles i publicacions periòdiques de la Generalitat de Catalunya apareguts entre el 1931 i el 1939 hem descobert un títol amb il·lustracions i poemes preciós que exemplifica prou bé el que dèiem.
El Llibre de les flors, del qual es van fer tan sols cent trenta exemplars, fou acabat d’estampar el 22 d’abril de 1936, “la vigília de la Festa del Llibre i de la diada de Sant Jordi”, i hi apareixen vint-i-dues il·lustracions de flors i cereals propis del camp català i les corresponents poesies escrites per alumnes d’entre deu i setze anys de l’Institut-Escola de la Generalitat a Barcelona.
Hi apareixen, doncs, la ginesta, l’ametller, la rosella, la corretjola, el narcís poètic, l’englantina, el botó d’or, el romaní, el blat, els fanalets, la margarida, el pensament, la dàlia, la gardènia, el boixac, el castanyer bord, el lliri d’aigua, la primavera, la sàlvia, la nimfea, el clavell i, és clar, la rosa, en un homenatge humil “a l’Institut-Escola, als seus bons amics i, en suma, a Catalunya”.