L’Emil i els detectius

Per: Martí Crespo

Erich Kästner (text) i Walter Trier (il·lustració)

Animallibres, 2023

Lectors experimentats

De l’autor alemany Erich Kästner (1899-1974), en podem dir que, tot i haver-se doctorat en història, va exercir sobretot en el terreny del periodisme, va fer incursions en la poesia i va escriure unes quantes novel·les juvenils. Aquest contacte directe amb les històries i amb les lletres, es nota perfectament en una de les obres més conegudes seves, L’Emil i els detectius (1935), considerada la primera novel·la policíaca de la literatura infantil i juvenil i amb il·lustracions de Walter Trier. La trama, les paraules, les situacions i els personatges són convenientment triats i disposats per al jove públic lector a qui va adreçada, que corre el risc de quedar amb els ulls clavats al llibre devorant sense parar les aventures de l’Emil, el nen protagonista, per trobar un lladregot que se li ha creuat en el camí cap a Berlín.

Però el mestratge literari de Kästner també queda ben plasmat al capítol inicial, titulat “La història encara no comença”, on a més de presentar-nos els personatges centrals i les localitzacions principals, ens hi descriu d’una manera precisa i preciosa l’art de la creació i la creativitat literària, fent-nos partícips del procés que va seguir ell mateix per bastir la novel·la des d’una primerenca i surrealista idea situada a les Mars del Sud fins a caçar la història de l’Emil i tota la colla de detectius un dia que li passava per davant. Tota una lliçó –i exaltació– del poder de la imaginació en una època d’Alemanya, amb Hitler i els nazis ja al poder, en què la realitat començava a fer feredat…

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!