L’Associació de Constructors d’Iglús de Catalunya

L’Associació de Constructors d’Iglús de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre que promou la construcció i l’aprofitament dels iglús com una activitat hivernal popular, senzilla i ecològica. Un cop l’any organitzen la trobada Ohmamiglú, que l’any que ve arribarà a la 23a edició, en la qual es reuneixen constructors d’iglús d’arreu. Durant l’any organitzen sortides al Pirineu per difondre la tècnica i l’activitat de construir iglús.

Aquest Culturista està dedicat a l’os polar. A Catalunya no tenim ossos polars però sí una associació d’iglús. Quan es va formar i amb quin objectiu?

L’Associació es va fundar l’any 1999. I l’objectiu és fomentar l’afició a la construcció i l’aprofitament dels iglús, com queda escrit als estatuts de l’entitat. No som una empresa de lleure i aventura. Som una entitat sense ànim de lucre. Tots som voluntaris. No cobrem per la feina que fem. Per això ens agrada treballar amb altres entitats que tinguin el mateix perfil que nosaltres: escoltes, clubs excursionistes, esplais, la Creu Roja, centres cívics, castellers… i tantes altres entitats que hi ha a casa nostra!

 

A l’hivern organitzeu matinals. En què consisteixen?

La matinal de pràctica és una sortida a la neu organitzada amb el propòsit que els participants aprenguin a fer un iglú. És una activitat completament pràctica i didàctica. No es tracta de fer un iglú ­—que també el fem, és clar!— sinó d’aprendre a fer iglús. Així que no ens fa cap mandra desmuntar i muntar de nou el que no hagi quedat prou clar durant la construcció.

 

Hi poden participar les famílies?

Per construir iglús ens caldran palots de jardiner i serres. Les serres tenen una fulla d’entre 50 i 65 cm. És a dir, que fan tres pams. No són eines per a nens! Nosaltres considerem que l’activitat és apropiada per als nois i noies adolescents (el que passa és que a aquestes edats els costa anar on van els pares…). Així que el que ens trobem més sovint són grups d’amics de la facultat o de la feina, caps dels escoltes o esplais, membres de grups excursionistes, animadors d’esplai, etc. Passa, però, que hi ha pares i mares que volen venir a fer iglús i, és clar, no deixaran els nens i nenes a casa. Així que al final de la temporada organitzem alguna sortida orientada a les famílies o a les AMPA amb menuts. Llavors deixem tallats alguns blocs per als petits i així no han de tocar les eines que són perilloses.

 

Quina mida han de tenir els blocs?

Els blocs o les plaques seran més o menys grans en funció de si els podem aixecar de terra i col·locar-los al seu lloc. Comptem que una persona pot aixecar i maniobrar un pes d’entre 15 i 20 kg sense massa dificultat. Com més seca estigui la neu, més grans podrem fer els blocs. Quan hi ha neu primavera o humida, els blocs seran més petits.

 

Quanta estona es necessita per construir un iglú?

A la matinal de pràctica es tarda entre 4 i 5 hores de feina per construir un iglú. Cal estar-hi ben a sobre perquè els blocs es tallin bé i es col·loquin correctament. Això alenteix molt el procés. Quatre constructors experimentats construeixen un iglú per a quatre persones (d’uns 3,5 m de diàmetre) en una hora i mitja.

 

Com ha d’estar la neu per construir un iglú?

La neu, com a mínim, ha d’estar reposada. O sigui que faci uns dies que ha caigut. No ens serveix la neu pols. A vegades retirem la neu que hi ha al damunt i aprofitem les capes inferiors, on la neu està més premsada. També acostumem a premsar-la amb els peus si no té prou consistència. Gairebé sempre la podem aprofitar.

 

I un cop construïts, com es conserven?

L’iglú es conservarà si està en un lloc obac, que no li toqui el sol. Que no plogui i que no faci boira també és fonamental. Normalment nosaltres fem els iglús al costat de la carretera i a la vora d’una estació d’esquí. D’aquesta forma fem que la nostra activitat sigui més visible. Això, és clar, farà que, a més del sol, sempre hi hagi el ximplet que aterra l’iglú. Cada any fem un iglú d’amagat dins del bosc. Ens serveix per comprovar quant de temps aguanta. Si el construïm quan arriben les primeres nevades ­–al desembre o al gener–, l’iglú pot aguantar dempeus un mes i mig.

 

S’hi pot dormir a dins?

Per això els fem: per dormir-hi.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!