Passejada amb bicicleta
Per: Eliseu T. Climent
Distància: 5 km
Inici: Estació de metro Fabra i Puig (línia L1)
Final: Mercat del Clot (estació de metro El Clot, línies L1 i L2)
Observacions: Una passejada sense dificultats, planera i amb molts trams de carril bici i carrers estrets sense trànsit.
Barris: Sant Andreu de Palomar, la Sagrera, Sant Martí de Provençals i el Clot







Molts dels pobles -avui, barris- que conformen la Barcelona actual han preservat el seu caràcter i la seva identitat. Quatre d’aquests -Sant Andreu de Palomar, la Sagrera, Sant Martí de Provençals i el Clot- ens mostren el seu caràcter més genuí i ens parlen del seu passat industrial. Escoltem-los.
Partim de l’estació de metro de Fabra i Puig per la rambla del mateix nom, en direcció Besòs, però no triguem a abandonar-la a la dreta, perquè el primer dels nostres objectius és el parc de la Pegaso. Aquest espai el va ocupar la fàbrica de camions Pegaso i encara avui es conserva la porta de la fàbrica com a accés principal del parc.
Un lloc on val la pena perdre una estona amb els nens, que quedaran captivats pel canal d’aigua que hi serpenteja. Molt a prop, una mica al sud, pel carrer de Cortit accedirem a la plaça de Masadas, un espai tranquil, porticat i de format rectangular on el temps passa a una altra velocitat. Som al cor de la Sagrera; les dimensions modestes dels seus carrers ens recorden que, efectivament, ens trobem en un poble, lluny del tsunami turístic del centre de Barcelona.
El pont del Treball Digne (es nota que aquests pobles van ser espais industrials fins fa no massa temps), amb carril bici, comunica amb Sant Martí de Provençals, conegut també com el Manchester català, pel seu teixit industrial.
Aquest poblet, però, encara conserva el passat rural previ a la industrialització. Una mostra és l’església de Sant Martí de Provençals i els seus voltants, amb un petit hort annex. El racó és encantador, tranquil i sense cotxes.
A tocar, el parc de Sant Martí us dedicarà un altre moment de tranquil·litat. Canviem de barri en una transició poc agradable, però segura. Recorrem la rambla de Guipúscoa cap al centre de la ciutat.
Quan passa a anomenar-se Aragó, la deixem a l’esquerra pel carrer dels Escultors Claperós. Som al Clot. Aviat trobem el parc del Clot, on els grans murs dels antics tallers de la RENFE estructuren aquesta zona verda. Ben a la vora, a l’animada plaça del mercat del Clot, final del nostre viatge, podreu relaxar-vos i rememorar aquesta petita aventura urbana.
Per gaudir de l’excursió amb un pícnic veieu aquestes receptes.
I per no perdre-us imprimiu el mapa.
Fotografies d’Isaac Casals