Guille López

Per: Marina Llompart

 

 

Diuen que la contaminació és un assassí invisible. Com podem tenir por del que no veiem? Precisament, plataformes com l’Eixample Respira busquen conscienciar la ciutadania d’aquest problema que ens afecta a tots. Hem parlat amb Guille López, un dels impulsors, perquè ens n’expliqui més coses.

 

Què és Eixample Respira?

És una plataforma veïnal, apolítica i transversal preocupada per la contaminació i el soroll que els veïns del barri patim a diari. A l’Eixample no tenim carrers, sinó autopistes urbanes.

Vam començar l’any 2019 i els nostres grans objectius són conscienciar els veïns sobre la situació actual i pressionar i fiscalitzar les administracions perquè solucionin el problema.

Aquest any hem fet unes quantes manifestacions veïnals per tallar aquestes “autopistes urbanes”, hem repartit uns set-cents domassos de “prou contaminació” perquè els veïns els pengin al balcó, hem escrit una carta als regidors de l’Ajuntament de Barcelona i ens hem reunit amb l’alcaldessa i el seu equip

 

Sembla que els últims anys les persones comencen a ser més conscients de l’impacte que la contaminació pot tenir en la seva salut i en el planeta. És així realment?

Cada vegada tenim més evidències científiques de com la contaminació perjudica la nostra salut i la del planeta. Nosaltres diferenciem les dues vies i treballem per la primera. L’Institut de Salut Pública fa un informe i cada any les dades són demolidores: es calcula que hi ha unes 757 morts anuals a causa de la contaminació.

Un altre estudi molt famós del 2015, del Dr. Jordi Sunyer, és la comparació de l’afectació de la contaminació en 39 escoles de Barcelona. Es va poder constatar que aquells nens que van a escoles més contaminades tenen menys capacitat d’aprenentatge, de focalització, de memòria… Tota aquesta informació, i la presència que comença a tenir als mitjans, fa que la gent estigui més conscienciada.

 

Quina relació hi ha entre la contaminació i la salut pública? Quins són els principals riscos?

La contaminació és formada per diòxid de nitrogen i diverses micropartícules, que s’introdueixen a l’organisme i l’afecten més enllà del sistema respiratori. El Dr. Jordi Sunyer, investigador, diu que si a Barcelona tinguéssim els nivells de qualitat de l’aire que recomana l’OMS, deixarien de produir-se un de cada tres ictus, dos de cada deu infarts de miocardi i dos de cada deu càncers de pulmó.

 

Quins són els principals riscos per als infants?

El risc per als que vivim a la ciutat és que dia a dia respirem un aire amb una càrrega tòxica que es va acumulant al nostre organisme. Amb el temps, el sistema respiratori i el sistema immunològic, sobretot el dels nens que estan en etapa de creixement, es veuen afectats.

Va sortir un estudi de l’Institut de Salut Global que estimava que la meitat de casos d’asma a Barcelona eren causats per la contaminació. Ara s’estan dedicant a fer estudis sobre com afecta la contaminació en dones embarassades. Està demostrat que la contaminació, pel fet d’estar formada per micropartícules, és capaç d’accedir al seu organisme, travessar la placenta i afectar el fetus i el seu desenvolupament.

 

Veieu com una millora substancial la ZBE?

Creiem que, davant totes les evidències, necessitem mesures valentes. La ZBE és una mesura necessària perquè es ratifica que a Barcelona tenim un problema i que s’ha de corregir, però no és suficient. La normativa europea de qualitat de l’aire s’incompleix a Barcelona des de la seva creació. Denunciem que, sabent que això ens està afectant greument la salut de tots, el problema s’hauria de solucionar com més aviat millor.

L’impacte ambiental que preveuen que tindrà la ZBE demostra que no ens permetrà complir la normativa. No serà fins al 2024 que s’incrementarà la restricció que ens permetria complir-la. No podem entendre que, després d’estar deu anys incomplint la legalitat, ens hàgim d’esperar cinc anys més. Hauria de ser més contundent i amb més urgència.

 

Quin model veieu més adequat de seguir? Quines mesures contundents creieu que s’han d’aplicar?

Ciutats com Londres han instal·lat una zona de baixes emissions des del 2019 que els permetrà assolir els resultats que nosaltres assoliríem a partir del 2024. No obstant això, hem sigut molt reticents des del principi a aportar solucions. Som una plataforma veïnal, no experts.

Creiem que és responsabilitat dels experts i dels polítics prendre les decisions necessàries. Nosaltres ens basem en experts com el Dr. Jordi Sunyer o també Xavier Querol, del CSIC, amb el projecte AIRUSE, que estudiava les ciutats més contaminades del sud d’Europa i hi proposava solucions.

Querol reivindica que calen propostes a escala metropolitana, no sols a la ciutat. S’hauria de fer una millora del transport públic, reduir el nombre de vehicles, crear zones d’especial protecció al voltant d’escoles, hospitals, etc., i electrificar la flota de repartiment, que són els vehicles que realitzen més desplaçaments. Finalment hi hauria la transformació urbana basada en els espais lliures de cotxes. A Barcelona hem començat per aquesta última, per la teulada, un procés lent i costós.

 

Com us coordineu amb les escoles? 

Un dels grups de treball que tenim a Eixample Respira s’encarrega de la coordinació de les escoles. Fem xerrades als centres explicant el projecte als pares per transmetre el problema que vivim i ens funcionen molt bé. També vam fer La carta de les escoles de Barcelona per un aire net, com ja ho havíem fet a escala ciutadana. Això ens va permetre fer arribar el problema a les AFA, als claustres…

A més, per promoure la carta vam fer la web de la contaminació a les escoles de Barcelona, que és una manera molt visual de mostrar un problema del tot invisible.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!