Guia per a famílies cruels i malvades
Per: Martí Crespo
Que llunyans que queden aquells temps en què els pares encara es podien confondre quan parlaven de mòbils: el telèfon connectat o la figura penjant per entretenir les criatures? Ara mateix, l’última accepció ja ha passat quasi a la història i la primera és la que s’ha imposat, fins al punt de generar-nos més d’un madecap. Perquè, en quina casa no hi ha problemes a l’hora de gestionar el mòbil en les criatures, si vivim ja en una època en què la criança també és digital? Els hem de limitar o dosificar l’accés a les pantalles? Quins continguts hi poden veure? A quina edat poden començar a tenir telèfon propi? La llista de preguntes augmenta a la mateixa velocitat que apareixen novetats tecnològiques i, amb tot aquest soroll, és molt fàcil desorientar-se i acabar sucumbint.
Però, per sort, una família que ja hi havia passat, ben conscient que donar un mòbil a les filles adolescents era un risc que calia gestionar, va tenir l’encert i la traça d’explicar la seva experiència concreta i real a la cooperativa Som Connexió, que la va convertir el 2022 en una eina ja imprescindible: la Guia per a famílies cruels i malvades.
Amb un recorregut que va des de la preadolescència fins als 16 anys, aquest manual breu ofereix recursos als pares perquè puguin decidir conscientment la manera d’educar els seus fills en l’ús de la tecnologia mòbil i, de retruc, estratègies perquè els adolescents prenguin consciència de la utilitat real i de la responsabilitat que comporta disposar d’un dispositiu mòbil personal.
La guia es va publicar per primera vegada a la fi del 2021 i ja se n’han distribuït gratuïtament més de 50.000 exemplars per tot el país gràcies a la implicació dels socis de Som Connexió i de molts centres educatius. A l’Espai Culturista Sendak també en disposem d’uns quants exemplars en paper, que podeu venir a recollir de franc. I us recordem que sempre la podeu descarregar sempre en línia en format pdf.