Grafitis extramurs

Osona Artimur

 

El Culturista és una agenda i publicació eminentment urbana, ja ho sabeu, centrada en l’activitat cultural de Barcelona. Però també sabeu que, de tant en tant, ens agrada airejar-nos i recomanar-vos opcions i propostes per sortir de la ciutat. Avui, per exemple, us recomanem de visitar els municipis d’Alpens, Manlleu, Prats de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau i Sant Julià de Vilatorta, tots a la comarca d’Osona.

Els seus paisatges, entorns naturals o monuments podrien ser motivacions prou convincents per visitar-los, no n’hi ha cap dubte, però si us els esmentem és per un motiu que segurament us sorprendrà: cal anar-hi per admirar-ne algunes parets mitgeres i murs de ciment.

 

Osona Artimur

 

Aquests cinc pobles rurals són ni més ni menys que l’escenari públic i a l’aire lliure del primer festival Osona Artimur, que durant els mesos d’octubre i novembre de 2022 ha portat un grup d’artistes de carrer ben reconeguts tant d’àmbit local com internacional (n’hi ha d’Alemanya, de l’Argentina, de França, d’Irlanda, d’Itàlia o de Xile) per pintar-hi una vintena de murals i intervencions artístiques de grans dimensions.

L’objectiu que batega rere aquesta gran iniciativa comissariada per la gent de B-Murals era descobrir si els pobles poden ser un escenari idoni per practicar-hi l’art urbà. I la resposta dels organitzadors, sens dubte, és molt més que afirmativa: “Anar a buscar parets extramurs es planteja com una solució i una alternativa per a artistes i programadors en un horitzó bloquejat i saturat com el de la capital catalana, a causa de les normatives d’estètica arquitectònica, les poques localitzacions autoritzades i la gran competència que hi ha al medi urbà.”

 

Osona Artimur

 

Els grafitis dels cavalls blancs de Sergi Bastida a Prats de Lluçanès, dels dits en remull d’Eloise Gillow a Manlleu o dels patrons coloristes de Zosen a Alpens, juntament amb la resta d’impulsats per Artimur, han entrat a formar part dels reclams artístics d’aquests cinc municipis d’Osona, aportant al patrimoni nous enfocaments per reivindicar les tradicions, els espais i els personatges locals.

 

Osona Artimur

 

Ja deveu saber que, més enllà de la comarca d’Osona i del festival Artimur, aquests últims temps han anat sorgint per tot el país iniciatives ben semblants. Així, cada vegada són més nombrosos els ajuntaments que cedeixen parets i murs perquè artistes convidats hi plasmin les seves il·lustracions a gran escala. I també hi ha artistes que, de manera particular, emprenen periples per tota la geografia a la recerca d’històries per dibuixar a l’espai lliure. Un dels casos més coneguts i originals és el de la sèrie Murs de Bitàcola,  de Roc Blackblock, amb la qual vol il·lustrar els episodis de la nostra història als carrers de pobles, barris i ciutats de Catalunya.

 

Murs de Bitàcola

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!