El fenomen Yayoi Kusama

Per: Laura Margó

 

No us passa, famílies, que des de fa un temps han anat entrant a casa vostra carabasses amb punts, gomets de colors o flors extravagants? El fenomen Yayoi Kusama ha arribat a centres educatius de tot el món, en efecte, i les seves excèntriques obres són capaces d’endinsar-nos en un món de formes i colors que han sabut aprofitar els mestres d’escola.

Si casa vostra, doncs, s’ha convertit en un centre d’inspiració al més pur estil Kusama i se us desperta l’interès per saber més coses sobre aquesta artista polifacètica, atureu-vos a fer una ullada a la selecció de llibres que al Culturista hem escollit per entendre una mica millor les obres d’art dels nostres menuts.

 

De aquí al infinito és un llibre esperançador adreçat a totes les edats amb un missatge clar: “Tothom pot assolir els seus somnis.” L’autora d’aquest missatge és Ellen Weinstein i les seves il·lustracions creen un món tan fantàstic com real mentre capta a la perfecció l’essència de la protagonista. Un llibre que bé podem qualificar d’infantil i que conté a l’epíleg algunes fotografies reals de les obres més importants de Kusama.

 

Novel·la gràfica –amb premi inclòs–, Kusama. Obsesiones, amor y arte narra la història d’una jove Kusama que deixa el seu Japó natal, triomfa a la Nova York dels anys 1960, torna a casa i rep el posterior reconeixement internacional. Una novel·la ideal per als més joves de la família amb un missatge ben clar: el valor i la constància tenen premi. En aquesta ocasió és Elisa Maceralli qui ens sorprèn amb unes il·lustracions que celebren i evoquen el treball de la peculiar artista. 

 

La versió més divertida de l’artista, la trobem a l’editorial italiana Corraini, on es narra la història en primera persona d’una Yayoi Kusama que de ben jove pintava punts pertot arreu fins a perdre-s’hi. Un llibre que ressonarà per si mateix als nens imaginatius, portant-los a confiar i a creure en els seus somnis i en un món de possibilitats. De la mà de l’il·lustrador Fausto Gilberti, cada pàgina és un contrast en blanc i negre amb els cabells vermells de l’artista.

 

I, finalment, parlem d’Every day I pray for love, el llibre més personal de Kusama i on obre una finestra a la ment i al cor i comparteix el seu món privat a través d’una sèrie de poemes i reflexions. També inclou fotografies fetes a Kusama al llarg del temps i explica la seva visió sobre la infància, la natura i la mort, i com aquestes experiències han influït en les seves obres d’art. La poesia recollida aquí toca els triomfs i proves personals de l’artista, els seus ideals humans i la seva heroica recerca de l’art i la pau per sobre de tot. Sens dubte, una oportunitat de conèixer més profundament i submergir-se en el seu univers creatiu.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!