Fem dissabte a l’agost!

Per: Laura Madrià

Endreça, ordre. Animadversió o profund plaer? Aquest és un terreny espinós en la vida també en la familiar-, ho sabem! Però arriba l’agost i aquest és sinònim de potes enlaire; la ciutat es farceix de grues i new jerseys de formigó; les piscines cobertes tanquen portes per a fer el manteniment i les pàgines web i els portals digitals pengen missatges de “properament tornem” pels seus usuaris per a fer reorganització. Sí, fer l’agost, que s’entén com a fer els màxims beneficis econòmics de l’any, potser s’hauria d’anar entenent com el fer dissabte a escala anual. Altrament dit, agost vol dir parada!
 

 

Aquesta tendència ha donat llum a gurús de l’ordre i la neteja com la ja arxifamosa Marie Kondo. Només cal passejar-se per una llibreria i veure la quantitat de llibres best seller amb mètodes infal·libles que prometen deixar-te la casa com una patena o, fins i tot, el programa d’endreça cases en directa en format sèrie de la reina de l’ordre. La voràgine se’ns menja o existeix un TOC de la societat contemporània? Vés a saber.
El què sí que és un fet és que parlar d’endreça d’objectes està a l’ordre del dia. Algunes cultures, com la sueca, han revaloritzat conceptes com el döstädning, paraula que literalment vol dir “endreça abans de morir” que posa de manifest el fet de deixar les propietats ben ordenades per a les noves generacions. Altres han vist en l’art de l’endreça una oportunitat de feina – i en alguns casos, molt ben cotitzada!- que rep el nom d’organitzador/a professional. Potser n’hem fet un gra massa com per convertir-ho en feina, però és veritat, i en això hi coincideixen els experts, que un espai ordenat té impacte directe a com estem a nivell emocional, i que la idea de geni romàntic enmig del caos està una mica caducada.
El hygge danès o la neuroarquitectura s’estan consolidant en el nostre llenguatge i tot apunta a que l’hora de recollir de tota la vida ara és objecte de debat i que, encara que hi posem molta literatura i que soni a moda passatgera, avui dia acumulem més objectes que els nostres avis i àvies i que, de tant en tant, pot ser positiu fer un net.

 

 

Potser no cal arribar a l’extrem d’abraçar cada objecte que tenim per sentir si encara ens dona alegria o plegar el pantalons i col·locar-los per ordre de colors, però aprofitar les vacances per a revisar les nostres pertinences pot ser una tasca depurativa tant pels gran com pels petits! Diguem-li educació en la sostenibilitat, si queda millor. Mirar el què tenim, com ho tenim i destriar el què ja no ens cal ens aïlla el què sí és essencial i indispensable a la nostra vida i de rebot, pot ajudar a limitar el consumisme a tort i a dret que porta l’inici de curs al setembre. Aconseguir un espai ordenat, lúdic, bonic i sostenible en el temps pot ser tot un repte de vacances.
Jugaia conjuntament amb Lil-mondeposen a disposició de qui ho vulgui una guia gratuïta per a construir un espai de joc que té en compte la importància de l’ordre i l’organització en l’etapa de criança de les criatures.

 

 

Les dues marques són conegudes en el terreny de la criança conscient i la selecció de materials que siguin respectuosos al ritme vital de la canalla. De manera molt essencial i organitzada, toquen els punts clau dels espais infantils i fan propostes de l‘espai de joc per etapes des del 0 als 6 anys. Realment et fan venir ganes de posar-te a preparar espais mentre llegeixes! El joc lliure, el joc que proposen, és indispensable pel bon desenvolupament dels infants, ja ho deia la Maria Montessori a inicis del s.XX quan va començar a dissenyar entorns d’aprenentatge preparats pels infants a la Casa dei Bambini perquè poguessin adquirir autonomia, destresa i afiançar l’autoestima personal. Que l’espai educa és ben veritat, ens entra pels sentits i interactuem en tot moment. Així doncs, potser ha arribat el moment de fer-hi una revisada?
 
 
 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!