Exposicions que no ens hem de perdre
El 2023 ha arrencat als museus de Barcelona amb unes quantes exposicions temporals que valen molt la pena de visitar en família. Us en proposem una selecció:
CCCB
Constel·lació gràfica
Fins al 14 maig de 2023
Bàrbara Alca, Marta Cartu, Genie Espinosa, Ana Galvañ, Nadia Hafid, Conxita Herrero, María Medem, Miriampersand i Roberta Vázquez formen la constel·lació d’universos creatius d’aquesta exposició del CCCB, nou autores que experimenten amb estils i llenguatges, que trenquen els esquemes del còmic i que comparteixen una mirada crítica i carregada d’humor sobre el món.
L’exposició es complementa amb un joc de pistes i l’espai d’accés lliure La comiquera, on es pot dibuixar, participar en tallers periòdics amb les autores de l’exposició i altres convidats del món del còmic independent, consultar-hi llibres i fanzins, jugar en família o fer una pausa mentre visiteu el CCCB.
MACBA
Intenció poètica
Des del 14 de desembre de 2022
A l’edifici del costat del CCCB, el MACBA ha mirat i remirat el fons de la seva col·lecció i n’ha tret més de cent obres de quasi un centenar d’artistes com a preludi de la nova exposició permanent de la Col·lecció MACBA, associada a la construcció del nou edifici del museu. Prenent el títol del llibre del poeta i filòsof de la Martinica Édouard Glissant, la mostra vol ser un assaig per deconstruir la dramatúrgia museogràfica i donar centralitat a les obres i les seves maneres d’experimentar el món.
Fundació Joan Miró
Paul Klee i els secrets de la natura
Fins al 12 de febrer de 2023
En col·laboració amb el Zentrum Paul Klee de Berna, la Miró presenta la fascinació constant que l’artista Paul Klee (1879-1940) va sentir per l’observació de la natura i pels fenòmens naturals. L’exposició es complementa amb nombroses activitats i tallers per a totes les edats, aprofitant l’entorn natural en què se situa l’edifici de la fundació enmig de Montjuïc.
Museu de Ciències Naturals
Hi havia una vegada… Ciència i contes
La ciència és a tot arreu: al Bosc Encantat, a la casa de xocolata d’en Hansel i la Gretel, al mirall de la Bruixa Malvada o en una tija de mongetes que creix sense parar fins que toca el nas d’un gegant. Ens ho demostra una exposició de ciència i tecnologia que parteix de les històries màgiques de deu contes clàssics de la literatura infantil per explorar fenòmens i conceptes de les ciències socials i naturals, i els relaciona amb la nostra realitat.
CosmoCaixa
La ciència de Pixar
Del 17 de maig al 3 de setembre de 2023
Seguint la mateixa línia que l’exposició anterior, al CosmoCaixa preparen per a la primavera una mirada única a la ciència i la tecnologia que amaguen les pel·lícules de Pixar. Per mitjà d’una exposició interactiva, podrem descobrir els complexos processos creatius que han fet possible la creació d’alguns dels personatges animats més cèlebres de la pantalla grossa: Buzz Lightyear, Dory, Mike i Sully…
Museu Egipci de Barcelona
Tutankhamon. Història d’un descobriment
Aprofitant que el 4 de novembre de 2022 es va commemorar el centenar de la descoberta de la tomba del gran faraó Tutankhamon a la Vall dels Reis d’Egipte, el Museu Egipci de la ciutat no s’ha pogut estar de sumar-s’hi amb una mostra temporal titulada, precisament, Tutankhamon. Història d’un descobriment. Un veritable homenatge a aquella aventura arqueològica que, cent anys després, continua captivant i fascinant petits i grans.
El tercer diumenge de cada mes, de 12.30 a 13.30, hi ha visites guiades adreçades al públic en general.
CaixaForum
Mòmies de l’antic Egipte. Redescobrint sis vides
Fins al 26 de març de 2023
No deixem les persones momificades egípcies, com ha passat a denominar les mòmies el Museu Britànic, perquè el CaixaForum també s’ha sumat al centenari de Tutankhamon amb una aproximació innovadora quant al format: per explicar-nos el procés i el significat de la momificació, s’ha optat per recórrer al testimoni de sis persones que van viure durant l’antic Egipte.
Són recomanables les visites comentades.
Museu d’Història de Catalunya
Espero una postal
Fins al 26 de febrer de 2023
Al Culturista ens encanten les postals, tal com vam demostrar dedicant-li un número de la nostra revista fa algun temps. Doncs sembla que al Museu d’Història de Catalunya també els encanten, i han dedicat una exposició al segle i mig de les postals, petits episodis de vida amb un emissor i un receptor. Analitzades per totes bandes, de tots els angles i per tots els costats, ens obren un món fascinant.
Museu Arqueològic de Catalunya
Naufragis. Història submergida
Fins al 30 de juliol de 2023
També s’amaga una memòria fascinant i una història submergida al fons dels oceans, dels mars, dels rius i dels llacs. I al MAC creuen que mereix ser coneguda, conservada i transmesa a les generacions futures. L’exposició Naufragis. Història submergida vol donar a conèixer la riquesa i diversitat del patrimoni arqueològic subaquàtic català i, alhora, la important tasca d’estudi, salvaguarda i protecció que realitza el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), en ocasió del trentè aniversari.
Hi ha visites guiades a l’exposició i un escape room vinculat i tot.
Ideal. Centre d’Arts Digitals
I una altra mena d’immersió, és la que proposa l’Ideal del Poblenou a l’univers pictòric de Salvador Dalí. El català més surrealista ens obre la porta al seu món en una nova exposició immersiva i colorista que ens permet descobrir, a través de projeccions de gran format, instal·lacions interactives, hologrames, realitat virtual i intel·ligència artificial, com la genialitat de la seva obra és el resultat d’un pensament obert, ambiciós, provocador i també científic.
Guia dels museus familiars de Barcelona.