Exploradors al poema

Per: Elm Puig

”(…) escriure en vers és si fa no fa lʼúnica manera divertida dʼescriure”

Exploradors: aquestes paraules les deia, fa molts anys, el poeta Gabriel Ferrater. Què us semblen? Mentre esperem que ho penseu -no hi ha pressa, és poesia!- nosaltres ens les apropiem i, com un secret xiuxiuejat, us direm que tenen molt a veure amb el llibre que volem compartir. Amb tots vosaltres: Exploradors, al poema!, construit per un altre poeta, un autèntic domador de la paraula, en Josep Pedrals. En les pàgines dʼaquest llibre-laboratori se us aniran revelant diferents pocions creatives que us permetran teletransportar-vos, per etapes i amb plaer, “al recinte inconcret on sʼoculta el poema”. Allà on habiten les comparacions i les “metaforetes”, el dibuix del text que pot dir-nos tant o més que els mots, la sonoritat i el ritme, el llenguatge figurat, lʼafer del poema, les preguntes que us heu de fer… En definitiva, la inventiva que porteu a dins i que cal que seguiu cultivant, si voleu escriure versos -n’estem convençuts, dʼaixò últim!-. Motivador, oi?

Doncs ho serà més quan sapigueu que en els divuit capítols del llibre se us plantegen, a més de les explicacions breus de cada tema -acompanyades dʼuna maquetació que sedueix i de poemes brillants que demostren les habilitats de lʼautor-, una colla dʼexercicis-experiments que, tornant a la idea del principi, recorden el gust i la diversió dʼescriure en vers. Com si es tractés dʼuna entremaliadura, intentareu edificar poemes que dibuixin, amb la forma dels seus versos, lʼobjecte del qual parleu (com un nas de bruixa); o agafar un poema clàssic i conegut i jugar a lʼS+7, és a dir, canviar-ne els substantius pels mots que trobeu al diccionari a partir de set paraules més endavant; o reformular el teorema de Pitàgores en vers; o modificar la utilitat de les paraules transformant en verbs dʼacció objectes estàtics i quotidians (un exemple: “microonejava” o “vaig fogonar”). No acabaríem, si vulguéssim explicar tots els experiments proposats! Però, com ens agraden! Nosaltres els hem provat, i podem dir que ja hem començat la teletransportació gràcies a aquest llibre-taller que recomanem amb entusiasme poètic i esperit lúdic, i que -amb rima consonant imetàfora inclosa- “més que un manual, és un pedal”. Un pedal per viatjar al cor del poema, i quedar-sʼhi.

Ens hi acompanyeu, exploradors?

Josep Pedrals
Estrella Polar

A partir de 9 anys

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!