A l’estiu, al museu

 

Com cada any per les vacances d’estiu, al Culturista us oferim una selecció de les exposicions més destacades per visitar en família de la ciutat de Barcelona. Perquè, amb tot el temps del món i la calor de les hores centrals del dia, els museus poden ser uns perfectes aliats per refrescar-nos ambientalment i mentalment!

 

Museu de Ciències

Just abans de l’estiu, el Museu de Ciències de Barcelona ha inaugurat algunes exposicions ben interessants i força d’actualitat. Des del 7 de juliol Bebès animals, destinada a nens i nenes de 3 a 8 anys, tracta sobre les cries d’animals, des que neixen fins que s’independitzen, per iniciar els més petits en nocions senzilles de la biologia i el comportament animal i convidar-los a comparar-s’hi per prendre consciència del seu propi desenvolupament. Per la seva banda (In)visibles i (o)cultes, a més d’un gran joc de paraules, és una magnífica porta d’entrada per visualitzar la vida i l’obra de 24 dones científiques que la història (és a dir, els homes) ha relegat a les últimes pàgines dels llibres i la memòria. I des del 16 de juny, en un altre espai del Museu Blau, ha aterrat l’oportuna Outbreak. Epidèmies en un món connectat, una mostra itinerant creada per commemorar el centenari de l’anomenada grip espanyola del 1918 i que ens serveix de mirall perfecte per comprendre la contribució dels factors humans, animals i ambientals en els brots epidèmics en un món globalitzat i connectat com el nostre. A banda les mostres temporals, el Museu de Ciències continua oferint tot l’estiu les seves col·leccions i espais de divulgació fixos, a més de les visites al terrat verd.

Bebès animals, del 7 de juliol al 10 de maig del 2022
(In)visibles i (o)cultes, des del 15 de maig de 2021
Outbreak. Epidèmies en un món connectat, des del 16 de juny de 2021

 

 

Jardí Botànic de Montjuïc

El Jardí Botànic de Montjuïc, dependent del Museu de Ciències, també és una magnífica opció per refrescar-nos una mica a l’estiu passejant sota l’ombra dels milers d’espècies de flors i arbres que encatifen aquest vessant de la muntanya, amb vistes formidables a la ciutat. I sabeu que hi ha un joc de pistes disponible? A l’espai expositiu de l’entrada, a més, tenim una interessant exposició sobre el paper essencial dels pol·linitzadors, en especial les abelles silvestres, per garantir la supervivència de la majoria de plantes del planeta Terra, amb activitat autoguiada inclosa.

Més que abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc, fins al 17 d’octubre de 2021

 

Museu d’Història de Catalunya

Fins al 4 de juliol, el Museu d’Història de Catalunya també parteix de la covid-19 per explicar les Epidèmies i pandèmies en la història d’Europa, des de la prehistòria fins a l’actualitat. I fins al 26 de setembre s’hi pot visitar Guillén. Màgia a l’espai escènic, una mostra que posa en valor totes les facetes de l’obra de Joan Josep Guillén i Zambrano com a dibuixant, innovador escènic i pintor a través de dibuixos originals, premsa, cartells, objectes, artefactes teatrals i projeccions audiovisuals.

Epidèmies i pandèmies en la història d’Europa, fins al 4 de juliol de 2021
Guillén. Màgia a l’espai escènic, fins al 26 de setembre de 2021

 

 

Museu Marítim

Al costat del monument de Colom, el Museu Marítim ens rep aquest estiu amb un fascinant recull de dues-centes obres de Maurits Cornelis Escher, el mestre de les figures i els mons impossibles i de les il·lusions òptiques més impressionants! Si aconseguiu sortir dels seus universos en bucle, el museu també ens ofereix la proposta Mestres d’aixa de butxaca, en col·laboració amb el Museu Marítim de Mallorca, en què es recullen els coneixements populars al voltant de la construcció tradicional de vaixells de joguina que s’han transmès de generació en generació. I a partir del testimoni de 7 vaixells, 7 històries podem conèixer com la humanitat ha anat responent als reptes per dominar la mar i construir el món que ara coneixem.

Escher, fins al 26 de setembre de 2021
Mestres d’aixa de butxaca, fins al 5 de setembre de 2021
7 vaixells, 7 històries, fins al 31 de desembre de 2022

 

Museu del Disseny

A la plaça de les Glòries, a més d’un dels tobogans gegants més divertits de la ciutat, també s’hi aixeca l’icònic Museu del Disseny. I sabeu què? Fins al 28 d’agost, a més de les col·leccions permanents, hi trobareu El millor disseny de l’any. Es tracta d’un recull de les obres guanyadores i finalistes, tant de professionals com d’estudiants, dels premis organitzats per les associacions del FAD. En conjunt, són més de quatre-centes peces i instal·lacions que us deixaran bocabadats.

El millor disseny de l’any, fins al 28 d’agost de 2021

 

Museu de la Música

Molt a prop del Disseny Hub hi ha un altre museu que mereix una visita en família. Enmig de centenars d’instruments de tota mena, el Museu de la Música programa aquest any Música i natura a l’illa de Nova Guinea, una introducció als sons i ritmes d’un país als antípodes del nostre: Nova Guinea! Una manera de descobrir i gaudir la immensa riquesa cultural, lingüística i musical d’aquesta desconeguda illa al nord d’Austràlia.

Música i natura a l’illa de Nova Guinea, fins al 26 de juny de 2022

 

 

CaixaForum

En una proposta molt semblant conceptualment a la de Klimt. Experiència immersiva del centre Ideal del Poblenou, el CaixaForum proposa aquest any amb teamLab. Art, tecnologia, natura una experiència multisensorial en què el comportament i les accions del públic generen canvis en l’espai i imatges úniques i irrepetibles, en un procés de creació col·lectiva d’infinites possibilitats.

teamLab. Art, tecnologia, natura, fins al 9 de gener de 2022

 

CosmoCaixa

Descobrir les infinites possibilitats de la impressió en 3D que s’insinuen a l’exposició PRINT3D és una bona excusa per desplaçar-se fins al peu del Tibidabo i deixar-se endur per la resta d’espais expositius i divulgatius del museu científic per excel·lència de la ciutat.

PRINT3D. Reimprimir la realitat, fins al 19 de setembre de 2021

 

 

CCCB

L’11 de juliol s’acaba l’exposició estrella (mai més ben dit) dels últims mesos al CCCB, Mart. El mirall vermell, però això no significa que el centre del Raval tanqui portes a l’estiu! De fet, dues mostres li agafen el relleu: amb Ciència fricció. Vida entre espècies companyes, en comptes de mirar altres planetes ens fixem en el nostre per comprovar que a la natura no hi ha organismes autònoms o independents, sinó que tots formem part d’ecosistemes integrats els uns en els altres; i amb Urban Nature. Una pel·lícula transitable de Rimini Protokoll, ens endinsem en set històries reals amb la ciutat com a escenari.

Ciència fricció. Vida entre espècies companyes, fins al 28 de novembre de 2021
Urban Nature. Una pel·lícula transitable, fins al 19 de setembre de 2021

 

Museu Picasso i Museu Etnològic

Al famós museu dedicat a Picasso del carrer de Montcada, aquest estiu han volgut investigar un aspecte sovint oblidat dels artistes: les joies de creació. Com si fos tota una història de l’art en miniatura, la mostra exposa i explica la relació de Pablo Ruíz Picasso i més artistes amb les joies i el seu significat. Aprofitant la poca distància amb el Museu Etnològic i de Cultures del Món, al mateix carrer de Montcada, hi trobareu una selecció de joies de la seva col·lecció, concretament de la cultura baule de l’Àfrica Occidental i de la cultura kàfir de l’Afganistan.

Picasso i les joies d’artista, fins al 26 de setembre de 2021 al Museu Picasso
Joies baule i kàfir. Diàlegs amb Picasso, fins al 26 de setembre de 2021 al Museu Etnològic

 

 

 

MNAC

Més enllà de les propostes autoguiades i activitats familiars periòdiques per descobrir l’immens fons artístic del MNAC, fins al novembre de 2021 hi podem veure els Diàlegs intrusos. Tot és present, una exposició trencadora que relaciona i contrasta les peces històriques amb obres contemporànies en una nova manera d’articular la visita, establint relacions estimulants i suggeridores. I atenció perquè a la impressionant la Sala Oval, des de mitjan mes de juny hi ha aparcats dues rèpliques a mida real de dos avions que van participar en la guerra del 1936-1939, obra de l’artista Francesc Torres!

Diàlegs intrusos. Tot és present, fins al 7 de novembre de 2021
Aeronàutica [vol] Interior, fins al 12 de setembre de 2021

 

Museu d’Arqueologia de Catalunya

Sense deixar la muntanya de Montjuïc, als peus hi ha el MAC Barcelona, que enguany es concentra en una exposició que vol mirar de resoldre els nombrosos enigmes que envolten encara els ibers. En una intensa feina d’arqueologia d’una civilització, la mostra aborda i explica la història i la cultura dels anomenats pobles ibers, que van viure a la façana mediterrània de la península Ibèrica i, fins i tot, més enllà, durant bona part de l’anomenada edat del ferro, entre els segles VI-I aC. Qui eren i d’on sorgiren? Com s’organitzaven territorialment i socialment? Com vivien? Quina llengua o llengües parlaven? Com es vestien? Per què i quan van desaparèixer? Quin patrimoni arqueològic i cultural n’ha perdurat? Aneu-hi i en trobareu les respostes!

L’enigma iber. Arqueologia d’una civilització, fins al 16 de gener de 2022

 

Museu de la Cera

Després d’uns quants anys de renovació profunda, el nou Museu de la Cera de Barcelona, a l’amagat passatge de la Banca, s’ha reconvertit en un museu del segle XXI, però sense perdre la seva impressionant arquitectura i història. Utilitzant noves tecnologies, figures i escenografies distribuïdes en una trentena de zones, els visitants poden gaudir d’un recorregut ple de personatges històrics i contemporanis.

 

Monestir de Pedralbes

I a l’altra punta de Barcelona, a la part alta de Pedralbes, el claustre del monestir reial també és una bona opció per prendre la fresca a l’estiu, lluny del centre atapeït de la ciutat. Podem aprofitar la visita per endinsar-nos en el jardí medieval que hi ha, ple de plantes remeieres utilitzades antigament (i actualment) per guarir alguns mals.

Plantes, remeis i apotecaris. El jardí medieval del monestir de Pedralbes

 

 

Uns quants espais

L’associació Cosicosa és al darrere de L’ètica de les màquines, una exposició itinerant orientada a explorar les complexitats i els desafiaments ètics i socials vinculats a l’impacte de l’ús, el disseny i el desenvolupament de sistemes intel·ligents en la vida quotidiana. La mostra, divulgativa, vol generar consciència i aportar una mirada crítica sobre el rol de les tecnologies en el nostre dia a dia tant en els usuaris com en els futurs dissenyadors.

L’ètica de les màquines es pot veure del 7 de juny al 2 de juliol a la Lleialtat Santsenca; del 5 de juliol al 6 d’agost a l’American Space de la Biblioteca Ignasi Iglésias; del 6 al 30 de setembre a l’Espai Jove Boca Nord, i del 4 al 18 d’octubre al Centre Cívic Can Felipa

 

Consulteu la llista de museus familiars de Barcelona

Ressenya del llibre de cerca i troba Museus de Barcelona

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!