Ester Casas

Per: Laura Martínez

 

De tornar a les coses artesanals i de productes ecològics que afavoreixen una economia més sostenible, en sap i molt la llicenciada en enginyeria agrònoma Ester Casas, que fa més de vint anys que treballa a la cooperativa les Refardes, un grup de planters de Mura (Bages) dedicats a la cura i multiplicació de llavors autòctones. Tot un temps dedicat a la terra que li ha aportat una gran experiència i l’oportunitat de poder dedicar-se gairebé de ple al seu nou projecte de fer remeis a mida, Joana la Negra. Cal esmentar que l’Ester recull personalment amb amor i respecte les plantes medicinals que després transforma en productes per a totes les edats, com ara olis essencials, aigües florals i infusions. A més, fa tallers i xerrades per a grups dedicats al sector agrari, famílies i també joves.

 

Qui és Joana la Negra i què et va motivar a engegar aquest nou projecte?

Jerònima Muntanyola, amb el pseudònim de Joana la Negra, era una dona de Sallent que va ser condemnada per bruixeria i va morir a la forca el 1618. Amb el nom de Joana la Negra vull posar en relleu la importància de totes aquestes dones i transcendir-les més enllà del folklorisme. Vull reconèixer el seu lloc a la història com a dones sàvies i valentes de les quals hem heretat tots els coneixements del bosc.

El projecte neix de la meva motivació per anar a recollir herbes, caminar pel bosc i l’interès d’anar aprenent les aplicacions medicinals que tenen i sobretot d’intentar aprofitar i divulgar el coneixement lligat a l’aprofitament forestal. És un tresor, el que el bosc ens ofereix, i aquesta generació nostra crec que no el valora prou.

 

Quant de temps fa que treballes en aquesta idea?

Vaig decidir deixar de banda el projecte de les Refardes deu fer uns quatre anys per dedicar-me de ple a tot el tema de les plantes medicinals. Vaig aprofitar el meu temps a l’atur per estudiar aromateràpia i conèixer les destil·leries de Catalunya, l’Aragó i les Illes Balears. A banda, he anat treballant i col·laborant amb diferents projectes per anar aprenent tot el procés, tant per destil·lar com per collir herbes. 

 

Treballar la terra durant tants anys ha fet que siguis una experta en tota mena de plantes i llavors. Les coneixes i les entens. D’on ve aquesta passió per la terra i les plantes?

L’interès i la passió per la terra i per les llavors és més aviat instintiu. Per mi és de sentit comú poder facilitar l’accés a bons productes i procurar el consum local aprofitant els recursos propers. Per mi és molt important donar a conèixer com fer-nos el menjar i les medicines, per augmentar el nivell d’autosuficiència.

Imagino que per treballar com a remeiera cal tenir molt clar el temps de sembrar i recollir i tenir una molt bona relació amb les plantes medicinals. Què fa exactament una remeiera? I què s’ha de tenir en compte per escollir les plantes adequades?

Cada espècie té el seu moment òptim i no totes necessiten el mateix. Només cal que ens fixem on creixen i quan floreixen o com es desenvolupen. Cada espècie té un moment òptim de recol·lecció pel fet de ser el moment que conté més concentració d’olis essencials. Per exemple, el moment idoni per recollir el romaní seria a primera hora del matí i just en el moment de floració, sense deixar gaire temps entre recol·lecció i destil·lació. En canvi, n’hi ha uns altres, com el càdec, que es destil·la la fusta i és millor deixar-la reposar un parell d’anys per treure’n el màxim de qualitat d’olis essencials. 

Estic en contacte amb pagesos i propietaris forestals per tenir un ampli ventall de plantes que puc aprofitar per fer-ne olis essencials.

 

Quines són les diferències que podem trobar entre els remeis de plantes medicinals i la fitoteràpia de farmàcia?

Els remeis de plantes medicinals i la fitoteràpia en termes de paraules són exactament la mateixa cosa, tots passen els controls pertinents de composició.

L’autèntica diferència per mi és quan saps d’on venen realment i com i qui els ha elaborats. Aquest és el segell de confiança, fet aquí i en bones condicions, més enllà d’una etiqueta.

 

Fas tallers i xerrades de Joana la Negra destinats a la infància. Com són i de què hi parles?

Sí, faig tallers, xerrades i rutes de reconeixement de plantes. És molt divertit fer-les amb nens perquè venen amb la ment oberta, tenen ganes de tastar totes les flors, de menjar-se-les, d’olorar-les i viure-les. Els tallers tracten d’això, són molt vivencials, molt de tocar, d’olorar, d’experimentar amb les diferents plantes i també amb els diferents olis essencials. També faig tallers per fer petites destil·lades, gimcanes pel bosc o tastar plantes amb diferents propietats que no sols medicinals. Tot això, a les criatures els encanta.

 

Ets mare de dues filles, tens un nou projecte, fas xerrades, participes en les Refardes… la teva feina sembla tan àrdua com apassionant. Com s’ho fa, l’Ester, en el seu dia a dia?

Un dia a dia treballós [rialles]. A més, també soc professora a l’escola agrària de Manresa, cosa que combino amb el projecte de Joana la Negra. Treballar a l’escola m’ajuda econòmicament a fer petites inversions en el projecte, però gaudeixo molt de tot el que faig i encara tinc temps per gaudir amb les meves filles i el meu company de vida, una persona molt enginyosa. Fem un bon equip.

 

Quins tipus de productes podem trobar a Joana la Negra?

Els productes es basen principalment en olis essencials i hidrolats o aigües florals. De vegades tenim petits mals que amb la medicina tradicional no s’acaben de resoldre o tenen efectes secundaris.

Cada vegada hi ha més aprovacions científiques que demostren l’eficàcia dels olis essencials i els hidrolats. Quan destil·lem plantes medicinals s’obté l’oli essencial, format per molècules aromàtiques i l’aigua floral o hidrolat. Aquesta fase aquosa conté una petita fracció dels components aromàtics i medicinals i és molt aconsellada i segura en termes terapèutics. És apta durant l’embaràs, la lactància i per a totes les edats. I és especialment indicada per a la higiene i la cura de la pell i les mucoses, fins i tot a nivell ocular i oral. No interactuen amb altres medicaments i no presenten cap risc d’addicció o de disminució de l’efecte terapèutic a llarg termini. Per exemple, el de sàlvia ajuda a calmar els fogots de la menopausa i l’hidrolat de romaní és òptim per tractar l’acne juvenil. 

 

 

Anem de cara a l’estiu: quins productes recomanaries per als més petits?

He fet un roll-on destinat al tema dels còlics que conté oli de sèsam i essència de mandarina i lavanda apta per a lactants. També he fet un remei amb hidrolat de camamilla, pètals de rosa i sempreviva que va molt bé per a les primeres cremades de sol. La pomada blanca és un miracle absolut per a les irritacions que causa la suor pels bolquers a l’entrecuix els dies de calor. L’hidrolat de saüc és fantàstic per a quan tenen molta calor o per fer baixar la febre dels més petitons. I l’hidrolat de til·la és fantàstic per a criatures alterades o nervioses i es pot prendre via oral o bé afegir-ne una cullerada a la banyera per calmar-les. Els envasos són de vidre, amb vaporitzador i roll-on per facilitar-ne l’aplicació.

 

Vius a Mura. Com podem accedir a comprar els teus productes?

Els meus productes, els podeu trobar a Cos Cooperativa de Salut, a la botiga Eco d’Aquí i a la Botigueta, totes tres de Barcelona, i també al restaurant Puig de la Balma de Mura. També em podeu escriure directament per correu i faig jo mateixa els enviaments.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!