És hora de descobrir els rellotges de sol

 

Des de fa dècades, l’últim cap de setmana de març i l’últim d’octubre arriba invariablement l’hora, ves per on, de canviar l’hora. Per mirar d’ajustar el nostre horari diürn a la llum del sol, anem tirant les busques del rellotge o els numerets del mòbil una hora endavant o enrere cada sis mesos. Aquest ball d’hores bianual és possible que tingui, justament, les hores comptades, perquè són moltes les veus que no hi veuen cap sentit i defensen mantenir un mateix horari tot l’any, com més acostat al solar millor.

 

 

Com fan els rellotges de sol, de fet, que amb l’ombra projectada per una simple tija o estil clavada en una paret ens indiquen, des dels temps antics, l’hora exacta. I d’això us volem parlar avui, de gnomònica. No, no ens hem inventat aquesta paraula, no: si aneu al diccionari veureu que deriva de gnòmon, la tija dels rellotges de sol de què parlàvem. I, concretament, us volem parlar de la Societat Catalana de Gnomònica, que des del 1988 intenta donar a conèixer el gran patrimoni de rellotges de sol que tenim als Països Catalans.

 

 

Una de les eines principals de què disposa per difondre aquest ric patrimoni és l’inventari (i mapa) col·laboratiu de rellotges de sol, amb gairebé sis mil fitxes repartides per tot el país! Només heu d’introduir el nom del municipi o de la comarca per saber on en podeu localitzar. I si ja us esteu preguntant quants n’hi ha a Barcelona, tranquils que us hem fet la feina: ens en surten més de dos-cents trenta! Sembla impossible, oi? Tant que passegem pels carrers de la ciutat i no en veiem ni un! De cada exemplar, de totes les menes i mides imaginables, alguns d’interiors i uns altres d’exteriors, l’inventari ens en dona les coordenades de l’adreça, una descripció més o menys extensa i fins i tot fotografies. Els rellotges amb una exclamació en vermell, ai!, han desaparegut del mapa…

 

 

Per facilitar-nos la vida, els gnomònics Josep M. Vallhonrat i Manel Dalmau han pensat també un safari de descoberta de vuit rellotges de sol barcelonins que comença a la plaça de Maria Cristina i passa per la plaça de Lesseps, la travessera de Dalt, la plaça del Nord, la plaça del Sol, la Casa de les Punxes de la Diagonal i la cantonada de Balmes amb València. Els més valents poden acabar la ruta a la platja del Bogatell. També ens proposen itineraris per l’Ametlla del Vallès, amb una bona densitat de rellotges de sol, i per la comarca de la Vall d’Albaida, al País Valencià, on hi ha Otos, el poble dels rellotges de sol!

 

Les fotografies són de la Viquipèdia.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!