Enciclopedia visual de los sonidos

Isidro Ferrer

a buen paso, 2021

Lectors experimentats

Existeix el silenci? Com podem transformar el so i els sorolls en imatges? Aquest és el punt de partida d’aquesta fabulosa i original obra de l’artista i dissenyador Isidro Ferrer. El projecte neix durant el confinament forçós de la primavera del 2020 arran de la pandèmia de coronavirus, quan Ferrer s’adona que el silenci que ens envoltava, posava al descobert una nova cartografia en el mapa dels sons. I això perquè? Doncs ben fàcil: els sorolls habituals que hi havia a les ciutats van desaparèixer i una infinitat de petits sons –o murmuris– que passaven inadvertits van agafar importància. I és aquí on hi ha l’excel·lència de la seva obra: fer-nos visibles tots aquests sons a través del dibuix i la tipografia. Hi ha tants sons i tan poques paraules per reproduir-los! I l’onomatopeia resulta un bon recurs!

De fet, quan va engegar el projecte era a Itàlia –per això fa servir l’italià als seus textos– i confinat a casa, i per això es va servir de recursos i materials que tenia a l’abast: pinzells, pintures, gomes, tisores, cinta adhesiva, patates i revistes i llibres vells.

Prepareu-vos perquè Ferrer ens convida a fer visibles els sons que tenim al nostre voltant i ens ensenya la manera de col·leccionar-los gràcies a la seva representació gràfica. Això sí, ens recomana nous mètodes i noves investigacions per a la representació gràfica del que escoltem i així redescobrir les formes que amaguen el silenci.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!