Els submarins de Barcelona
Per: Martí Crespo
El 7 de febrer de 2023, el Museu Marítim de Barcelona va anunciar una notícia inesperada: la retirada de la rèplica del submarí Ictíneo I de Narcís Monturiol que durant molts anys havia presidit el fabulós jardí del museu. L’anunci va generar tanta sorpresa, que el mateix museu va haver d’argumentar amb un comunicat la decisió de retirar-la i desballestar-la parcialment pel mal estat de conservació i el perill que representava per als visitants. I, de passada, n’explicava la història: era, de fet, una còpia del 2013 d’una altra rèplica de l’Ictíneo I que es va construir expressament per rodar el film Monturiol, el senyor del mar, de Francesc Bellmunt (1993).
Per superar el xoc de la desaparició d’una peça tan simbòlica i icònica del paisatge barceloní, i de passada també per mirar de fer menys llarga l’espera de la reconstrucció promesa pel Museu Marítim, tenim la sort que a Barcelona, per la seva intensa vinculació amb l’inventor Narcís Monturiol i Estarriol (Figueres, 1819 – Sant Martí de Provençals, 1885), hi ha uns quants submarins més amagats per la trama urbana.
Voleu anar-los a buscar? Doncs preparats i… immersió!
‘Ictíneo II’ de Subirachs
Comencem la ruta per la Barcelona submarina a la cruïlla de muntanya de l’avinguda Diagonal amb el carrer de Provença. En aquest trianglet de vorera s’alça el monument que l’escultor Josep Maria Subirachs (1927-2014) va dedicar a Narcís Monturiol. L’obra, inaugurada el 1963 i amb dedicatòria en català malgrat el franquisme, inclou en aquest cas una reproducció en bronze del submarí Ictíneo II a escala 1:7.
Submarí ‘Barcelona’ de la ronda de Dalt
Ara, si parlem de mides, el submarí més espectacular de Barcelona és l’anomenat, justament, Barcelona, i que podem trobar a l’esplanada d’accés a l’antic Museu de la Ciència, just sobre la ronda de Dalt. És de dimensions reals perquè no es tracta de cap rèplica ni reproducció, sinó d’un submarí d’assalt en desús de l’exèrcit. I com va arribar fins a l’actual CosmoCaixa? Doncs per obra i gràcia d’un polític que es deia Narcís Serra, que va ser primer alcalde de Barcelona i posteriorment ministre de Defensa a Madrid. Quan ocupava aquest últim càrrec, va decidir cedir-lo al museu el 1996. Al principi es podia visitar per dins, però ja fa temps que es va tancar i només es pot admirar per fora.
‘Submarí soterrat’ de Josep Maria Riera
I no ens aturem aquí, no, perquè una mica més enllà de la ronda de Dalt, al Parc de les Aigües del Guinardó, hi ha probablement el submarí més amagat de tota la ciutat. Es tracta de l’escultura Submarí soterrat, de l’artista Josep Maria Riera i Aragó. Com a escultor especialitzat en avions, submarins i més elements de transport, l’ajuntament li va encarregar l’obra el 1986, però no es va enllestir fins molt més tard, el 1999. Si voleu veure les seves tres peces de bronze que representen la torreta i les aletes de proa i de popa d’un submarí gairebé submergit a la sorra (o l’aigua, quan plou), heu d’anar al carrer de Thous, 5, al costat de la boca sud del túnel de la Rovira.
‘Ictíneo II’ del Maremàgnum
La llista es podria acabar aquí, però fins no fa gaires anys encara hi havia la possibilitat de veure una altra rèplica de l’Ictíneo II de Narcís Monturiol fabricada per a la pel·lícula de Francesc Bellmunt que hem comentat al principi. Era situada prop dels antics cinemes Imax del Maremàgnum, enmig d’uns jardins ondulats. Però, com l’Imax, un bon dia cap al final del 2010 va desaparèixer sense deixar rastre, tot i els 17 metres d’eslora i els 3 de mànega que feia. El vigilant de l’aparcament d’autocars i cotxes del Maremàgnum va resoldre el misteri a un periodista d’El Periódico: “Se’l van emportar la setmana passada, ja estava molt deixat […] Va començar amb el partit que el Barça va jugar contra l’Inter de Milà. L’ajuntament va muntar aquí la festa dels italians i el van començar a fer malbé.” Del submarí terrestre més a prop del mar que hi havia a Barcelona, no se n’ha sabut res més. Però, això sí: la zona verda on era plantat continua dient-se, segons Google Maps, plaça de l’Ictíneo.
I una experiència extra
A ben pocs metres de la plaça de l’Ictíneo, a la tercera planta de l’exposició permanent del Museu d’Història de Catalunya, la sala del segle XIX exposa una maqueta de l’avantprojecte del submarí Ictíneo I a escala 1:10, realitzada per l’empresa Grau-Alcázar Maquetes l’any 1996.