El Centre de la Platja

Per: Marina Llompart

El lloc per aprendre els valors ambientals del mar i del litoral de Barcelona

Situat als porxos de la platja del Somorrostro, davant l’Hospital del Mar, el Centre de la Platja ofereix un servei d’informació i consultes sobre el litoral, el préstec gratuït de jocs per a la sorra, un espai per a exposicions temporals i un ampli programa d’activitats. I és que el mar, la sorra i la biodiversitat marina en són els grans protagonistes.

 

Centre de la Platja

Pg. Marítim de la Barceloneta, 25-29. Barcelona

Què és el Centre de la Platja?

El Centre de la Platja és un equipament municipal d’educació ambiental, d’informació i de formació per a totes les persones interessades en el litoral de Barcelona situat a la platja del Somorrostro, al barri de la Barceloneta.

A qui es dirigeix?

Les activitats que porten a terme des del Centre de la Platja s’adrecen a la ciutadania de totes les edats. L’oferta d’activitats s’esforça per ser inclusiva i recull propostes tant per a famílies –gratuïtes, amb places limitades– i grups escolars o casals com individuals per a tot el públic. El programa d’activitats es pot consultar a través de la pàgina web del centre: https://ajuntament.barcelona.cat/ecologiaurbana/ca/serveis/la-ciutat-funciona/educacio-i-sensibilitzacio/equipaments-municipals/centre-de-la-platja

Quines són les prioritats del centre?

Els principals objectius del Centre de la Platja són el foment del litoral de la ciutat, posar en valor la seva riquesa ambiental, l’ecosistema marí, la seva evolució històrica i natural, i conscienciar envers l’ús cívic i sostenible de les platges urbanes i el seu litoral. El Centre de la Platja també coordina les accions de conscienciació i recollida de residus de les platges i el fons marí al litoral de Barcelona que duen a terme les entitats de la xarxa. 

Què és el Laboratori de la Platja?

El Laboratori de la Platja és un mòdul itinerant, format per una bicicleta i un remolc, que recorre les platges de la ciutat amb l’objectiu de fer arribar les activitats del Centre de la Platja a tota la ciutadania i a les persones usuàries de les platges, tant al públic passavolant com a grups amb reserva prèvia. Aquestes activitats educatives busquen donar a conèixer l’ecosistema marí i litoral, i treballen continguts diversos: els microplàstics, la fauna i flora, la sorra i l’aigua de mar, entre més, i de manera transversal els efectes i les conseqüències del canvi climàtic.

El Laboratori de la Platja també és present en esdeveniments especials, com les recollides de residus que es realitzen en col·laboració amb les entitats de la xarxa.

Quin tipus d’activitats o de programació oferiu?

L’oferta d’activitats del centre és molt diversa. Inclou exposicions temporals, tallers, jocs, xerrades, projeccions de documentals, rutes i visites guiades pels barris i entorns del litoral, espectacles i recollida de residus a les platges.

Actualment el programa d’activitats combina propostes en format virtual i presencial.

Quines són les grans amenaces de la nostra costa?

Per una banda els residus, sobretot els microplàstics, que generem a la ciutat en el nostre dia a dia, i que si no gestionem correctament van a parar a la sorra i al mar i causen un impacte negatiu sobre els ecosistemes marins. El canvi climàtic és també una amenaça per a la nostra costa, perquè l’augment de la temperatura generat per l’augment en les emissions de gasos d’efecte hivernacle està generant desequilibris en els ecosistemes marins, la pèrdua de biodiversitat, la pujada del nivell del mar i l’increment en la freqüència d’esdeveniments meteorològics extrems, com la tempesta Gloria, que impacten directament en el nostre litoral.

Quins són els desafiaments de futur?

Continuar promovent i fomentant el treball col·laboratiu en xarxa amb entitats, associacions o col·lectius vinculats al litoral barceloní per tal de sumar forces en la mitigació dels problemes ambientals que ja afecten els nostres mars i la nostra societat.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!